środa, 18 lutego 2015

Żurawina do mięsa, serów i nie tylko - multicooker Redmond i vs tradycyjny garnek

To właśnie przepis, o którym pisałem Wam na blogu W pustyni bez puszczy - czyli Arabia Saudyjska oczami Polaka w postach na temat naszej żurawinowej epopei.
Paradoksem tej sytuacji jest to, że przyrządzać konfiturę z żurawiny Szacowna Małżonka Ma Aleksandra nauczyła się w kraju, w którym żurawina nie rośnie i można kupić jedynie importowane z USA owoce.
Tak przygotowaną żurawinę można podawać zarówno do pieczonych mięs, pasztetów, serów jak i do rozgrzewającej herbaty czy naleśników.

Składniki
  • 600 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 250-300 g brązowego cukru (w zależności od tego jak słodka ma być konfitura)
  • sok z jednej dużej pomarańczy
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu lub 1 cała laska cynamonu
  • opcjonalnie 1/4 łyżeczki cukru waniliowego lub szczypta gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie mała szczypta kashmiri chili lub duża szczypta mielonego czarnego pieprzu (jeśli żurawina ma być podawana tylko do mięsa, pasztetów lub serów).

Przygotowanie

Multicooker Redmond (model M90)
Do misy multicookera wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, miód i przyprawy. Ustawić program multi cook, czas 7 minut, temperatura 90 stopni, zamknąć pokrywę i uruchomić program. Takie postępowanie pozwala lepiej wydobyć aromat przypraw.
Po zakończeniu programu wyjąć laskę cynamonu (jeśli używaliśmy całej), dodać 4/5 umytej żurawiny i lekko ją rozgnieść (nie miksować). Ponownie ustawić program multi cook, czas 35 minut, temperatura 95 stopni, zamknąć pokrywę.i uruchomić urządzenie. Po około 20 minutach zamieszać zawartość misy i dodać pozostałą żurawinę i gotować przy otwartej pokrywie, aby odparować nadmiar płynu. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików i odwrócić gorące do góry dnem. Ewentualnie można dodatkowo pasteryzować 10 - 15 minut, ale nie jest to konieczne

Tradycyjny garnek
Do garnka wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, miód i przyprawy. Gotować do chwili rozpuszczenia się cukru mieszając od czasu do czasu (takie postępowanie pozwala lepiej wydobyć aromat przypraw). Wyjąć laskę cynamonu jeśli używaliśmy całej, dodać 4/5 umytej żurawiny. Gotować na małym ogniu około 30- 40 minut mieszając i delikatnie ugniatając żurawinę, po czym dodać pozostałe owoce i gotować na kolejne 10-15 minut, aż konfitura zacznie gęstnieć. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików i odwrócić gorące do góry dnem. Ewentualnie można dodatkowo pasteryzować 10 - 15 minut, ale nie jest to konieczne.

Uwaga - podczas gotowania żurawina może pryskać.
Można dodać całość żurawiny od razu, ale my lubimy, kiedy część owoców jest cała.



1 komentarz:

  1. żurawinę do mięs znam i polecam :) a oto prosty sposób:
    owoce żurawiny przemrażam, przechowuję ją w zamrażarce gdy potrzeba rozmrażam jakąś tam ilość, miksuję z cukrem sprawdzając smak, przelewam do słoika.
    Następnego dnia jest gęsta, przechowuję ją w lodówce.

    OdpowiedzUsuń

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...