2/15/2015

Multicooker Redmond M90 w akcji czyli gulasz wołowy z grzybową nutą

Obiecaliśmy Wam nowe przepisy na dania z multicookera Redmond. Tak jak wczoraj pisałem pierwsze testy urządzenia mamy już za sobą, ale musieliśmy nieco zmodyfikować zawarte w książce przepisy i trochę poeksperymentować.

Składniki
  • 750 - 800 g wołowiny (w naszym przypadku była to pręga wołowa)
  • 2 średniej wielkości cebule pokrojone w kostkę
  • 30 - 40 g suszonych grzybów
  • 3 - 4 łyżki stołowe oleju
  • 1 - 2 łyżki stołowe mąki pszennej (do zasmażki)
  • 1 - 2  łyżki stołowe masła (do zasmażki)
  • 450 - 600 ml przegotowanej wody lub wywaru z warzyw
  • 1 liść laurowy
  • kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
  • 2 - 3 całe ziarenka lub duża szczypta mielonego ziela angielskiego
  • sól i ewentualnie przyprawa typu Vegeta  - do smaku
Przygotowanie
Grzyby umyć i zalać na noc 450 ml gorącej wody lub wywaru z warzyw. Następnego dnia grzyby pokroić na małe kawałki, a wodę lub wywar w której się moczyły zachować.
Wołowinę pokroić w kostkę o grubości około 2x2 cm lub nieco mniejszą.
Do misy multicookera wlać olej i włożyć pokrojoną wołowinę. Ustawić program "Fry" i czas 35 minut.  Smażyć przy otwartej pokrywie mieszając od czasu do czasu. Po 25 minutach dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zakończenia programu.
Po zakończeniu smażenia do multicookera dodać pokrojone grzyby, przyprawy i wodę, w której moczyły się grzyby. Zamknąć pokrywę, ustawić program "Stew" i czas duszenia na 1 godzinę i 30 minut.
W międzyczasie przygotować zasmażkę z mąki i masła. Kiedy zasmażka będzie gotowa rozprowadzić ją niewielką ilością zimnej wody lub wywaru uważając, aby nie powstały grudki i dodać do multicookera na 15 minut przed zakończeniem programu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger