Labneh - arabski ser jogurtowy - fakty i mity

Labneh - arabski ser jogurtowy - fakty i mity

zdrowy ser z jogurtu. 


Labneh - arabski ser jogurtowy - fakty i mity, które powstały wokół tego sera bywają dla mnie zaskakujące. Szukając wczoraj w Internecie jakiegoś pomysłu na obiad przypadkowo trafiłem na przepis na labneh. Ponieważ w Arabii Saudyjskiej gdzie aktualnie mieszkamy lanbeh jest podstawą naszego farszu do pierogów oraz najczęściej stosowanym dodatkiem do sałatek i dipów więc z ciekawości przepis przeczytałem i..... wpadłem w osłupienie.  Otóż w przepisie podano, że do przyrządzenia labnehu należy użyć jogurtu typu greckiego. Sprawdziłem kilka innych przepisów i wielu Autorów (choć na szczęście nie wszyscy) podaje to samo.
Zastanawiam się tylko po jaką cholerę (???) mam używać jogurtu typu greckiego, skoro to nic innego jak odsączony z serwatki zwykły jogurt i zarazem pierwszy produkt, który otrzymamy przygotowując labneh.
Labneh czyli ser jogurtowy jest bardzo popularny w krajach Bliskiego Wschodu i jest  to zarazem jeden z najbardziej uniwersalnych serów jakie znamy.
Można go bez wysiłku przygotować z każdego dostępnego jogurtu, a w zależności od czasu odciekania serwatki uzyskamy ser o różnej konsystencji i różnym przeznaczeniu.

Labneh można wykorzystać do przyrządzenia pasty serowej z ziołami lub jako dodatek do dipów. Można z niego przygotować marynowane w oliwie i ziołach kulki serowe do sałatek, które doskonale zastępują mozzarellę  (tzw. tabat labneh lub labneh bil zayit ) albo użyć do sernika.
Dobrze odsączony labneh można wymieszać z rodzynkami i cukrem waniliowym i używać jak nadzienie do naleśników na słodko.
Wszystko zależy od pomysłowości kucharza.
Świetnie sprawdza się także jako ser do sernikówna zimno oraz lodów.

Labneh - arabski ser jogurtowy - składniki 

duża porcja (ilość składników można zmniejszyć o połowę)
  • 2 litry jogurtu naturalnego (może być nawet beztłuszczowy lub z mleka wielbłądziego)
  • 1-2 łyżeczki soli do smaku
  • opcjonalnie 400 - 500 ml gęstej śmietany, jeśli chcemy uzyskać bardziej tłusty ser
  • opcjonalnie ulubione zioła lub przyprawy (jeśli nie zamierzamy wykorzystać go np. do sernika lub naleśników)
  • ewentualnie oliwa do dekoracji

Labneh - arabski ser jogurtowy przepis

Jogurt wymieszać z przyprawami i ziołami (ewentualnie także ze śmietaną) lub pozostawić bez dodatków, doprawić do smaku solą i ponownie dokładnie wymieszać. Sitko wyłożyć kilkukrotnie złożoną gazą i umieścić nad odpowiednio głębokim naczyniem do którego będzie ściekać serwatka.
Na tak przygotowane sitko wylać jogurt, przykryć luźno folią i umieścić w lodówce.

Czas odciekania serwatki

Czas odciekania serwatki decyduje o tym jaki produkt końcowy otrzymamy, ale w dużej mierze zależy także od jakości i gęstości użytego jogurtu, dlatego podajemy go w przybliżeniu
  • jogurt typu greckiego - 2-6 godzin
  • ser przypominający nasze serki homogenizowane - 8-16 godzin
  • średnio gęsty ser do przygotowywania past serowych lub smarowania pieczywa- 12-30 godzin
  • gęsty ser do serników i wypieków - 36-48 godzin
  • ser do pikantnych pierogów, fatayer lub do marynowania w oliwie (o konsystencji gęstego sera koziego) - powyżej 72 godzin do 4-6 dni
labneh-arabski-ser-jogurtowy-fakty-i-mity
Taki ser mamy dostępny w każdym sklepie spożywczym, zawsze jest na półkach


Labneh - arbski ser jogurtowy - fakty i mity

Komentarze

  1. hehe widzę, że piszesz o mnie :-) użyłam jogurtu greckiego ponieważ kiedyś mój pan użył go do zrobienia twarożku :-) a większość piszą by użyć greckiego bo uważają, że szybciej zrobi się serek i będzie pełniejszy w smaku - Ty piszesz o dodaniu śmietany a inni już jej nie dodają a przy tym mają równie śmietankowy :-) ale fajnie, że trafiłeś na mojego bloga bo przynajmniej dowiedziałam się że kulki trzeba suszyć i tak właśnie zrobię kolejnym razem! Będę odwiedzać .. może mi poleć coś ciekawego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Gosiaczku :)
      Piszę i o Tobie i o wielu innych Autorach przepisów na labneh. Fakt, że z greckiego będzie o kilka godzin szybciej, ale to nie wpłynie na smak. Większy wpływ ma na to skład jogurtu - w kilku polskich jogurtach znalazłem np. mleko w proszku.
      Napisałem, że można dodać śmietany opcjonalnie, jeśli ktoś woli tłusty labneh :P
      By the way - w jogurtach greckich często jest dodatek śmietany. :P

      A cóz chciałabyś wypróbować ? - nasze sztandarowe danie to samosy, ale może wolisz przygotować coś innego ? Jeśli potrzebujesz jakiś przepis z kuchni saudyjskiej, pakistańskiej lun indyjskiej - to napisz, Jeśli nie będę sam go znał to zapytam Kolegów w pracy

      Usuń
  2. A to ciekawe co piszesz bo jogurtu greckiego z dodatkiem śmietany nie widziałam :) I po co mam czekać 3 x dłużej ze zwykłym jogurtem i mieć o połowę mniej labneh jeśli z jogurtu bałkańskiego mogę mieć go więcej, szybciej i za tą samą cenę a jak dla mnie w dużo lepszym smaku. Po to właśnie mamy możliwość wyboru i eksperymentowania. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatek śmietany mają m.in. jogurt grecki z Łowicza i Bakomy.
      Mnie labneh z jogurtu greckiego nie smakuje, mimo wszystko dodatek mleka w proszku zmienia nieco smak, a stosuje go większość producentów. Zresztą przyzwyczaiłem się do saudyjskiego sposobu przygotowywania labnehu i zmieniać tego nie zamierzam :)

      Usuń
  3. W wielu jogurtach oprócz mleka, śmietanki i bakterii jogurtowych nie ma żadnych innych dodatków. A ser z nich zrobiony jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Można kupić gotowy, np w Wawie������ w Leclerc

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: