Boczek pieczony - multicooker Redmond w akcji

Tym razem przepis prosty jak konstrukcja młotka - bo cóż może być trudnego w upieczeniu boczku.
Tak mi się przynajmniej wydawało, dopóki nie zaczęliśmy się zastanawiać czym go przyprawić.
Zadzwoniliśmy więc do Dominy13 - no i konsternacja - bo w odpowiedzi usłyszeliśmy, że mamy wsypać trochę tej przyprawy, którą Jej przywieźliśmy z Arabii Saudyjskiej. Po dłuższym zastanawianiu się, którą to przyprawę Dominika miała na myśli doszliśmy do wniosku, że chodziło Jej o harrisę. No i zonk - bo ta mieszanka zawiera kolendrę, a Szacowna Małżonka Ma Aleksandra za kolendrą nie przepada.Na szczęście wieczorem odwiedziła nas Krynia58 i podsunęła nam trochę pomysłów :)
Dzięki temu  następnego dnia mogliśmy się delektować smakiem bardzo aromatycznego boczku, za którym tak długo tęskniliśmy :)

Boczek pieczony - składniki

  • 1 kg chudego surowego boczku
  • 1,5 szklanki wody lub bulionu 
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
Marynata
  • 5-6 ząbków czosnku drobno posiekanych
  • 3-4 łyżki oleju do marynaty oraz kilka łyżek do smażenia.
  • 1-2 liście laurowe lub 1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych
  • 1-2 łyżki stołowe majeranku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (my użyliśmy papryki wędzonej)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu (można użyć więcej)
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub 2 całe ziarenka

Boczek pieczony - przygotowanie

Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą, tak aby powstała dość gęsta pasta (w razie potrzeby dodać nieco więcej oleju). Jeśli używamy całych liści laurowych jeden położyć na górze, drugi na spodzie boczku.
Boczek dokładnie nasmarować marynatą.
Zamarynowane mięso zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin (im dłużej boczek będzie się marynował tym będzie bardziej aromatyczny).
W misie multicookera umieścić boczek (wyjąć liście laurowe, jeśli używaliśmy całych) i dodać nieco oleju.
Ustawić program Fry, czas 30 minut i zamknąć pokrywę. W połowie smażenia odwrócić boczek na drugą stronę.
Po zakończeniu programu podlać boczek bulionem lub wodą, dodać pokrojoną cebulę i ustawić program Stew, czas 1 godzina i zamknąć pokrywę.(w zależności od jakości mięsa może zaistnieć  potrzeba wydłużenia czasu o ok. 15-20 minut.
Dzięki temu otrzymamy oprócz boczku bardzo aromatyczny sos, którym po zagęszczeniu zasmażką możemy polać ziemniaki.

zdjęcie niestety zrobione telefonem

Komentarze

  1. Boczek wygląda super, tylko to żaroodporne naczynie wygląda, tak jakby właśnie w nim boczek się piekł.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: