Obraz

Sambousa - czyli pierogi po saudyjsku

28/02 2014
kategoria  ·    ·  
Sambousa  (zwane też samosa) to jedna z bardziej popularnych i lubianych przystawek w Arabii Saudyjskiej, innych krajach Zatoki Perskiej, ale także w Azji i Afryce. Jest to odpowiednik naszych pierogów, ale smażonych na głębokim oleju i nadziewanych mięsem z warzywami, samymi warzywami lub serem. Wariantów nadzienia jest bardzo dużo i w dużej mierze zależą one od pomysłowości kucharza.  Zazwyczaj …
Obraz

Tahini - pasta sezamowa

27/02 2014
kategoria  ·    ·  
Tahini a właściwie tahina jest produktem niezastąpionym w kuchni każdej arabskiej gospodyni. Tahini wykorzystywana jest m.in. do przygotowania chałwy , sosu sezamowego , sosu tahini , czy bardzo tutaj popularnego dipu baba ghanoush serwowanego zarówno do chleba pita jak i dań mięsnych lub grillowanych warzyw. Ponieważ zamieściłem już na blogu kilka przepisów zawierających w swoim składzie tahini, w…
Obraz

Dukkah czyli dakka czyli dugga - mieszanka do pity

23/02 2014
kategoria  ·    ·  
Dukkah, dakkah, dakka, dugga to nazwy bardzo popularnej na Bliskim Wschodzie zwłaszcza w krajach Maghrebu (Egipt, Tunezja) arabskiej mieszanki przypraw i orzechów stosowanej jako dodatek do chleba pita i warzyw. Chleb pita zamaczamy w oliwie a następnie zanurzamy w przyprawie dukkah i.... delektujemy się smakiem. W polskich warunkach pitę można zastąpić ciabattą, a w ostateczności zwykłą bułką p…
Obraz

Chleb pita

22/02 2014
kategoria  ·    ·  
Pita już mi się przejadła, trudno zrobić z niej klasyczną kanapkę z przemyconą z Polski lub z Bahrajnu kiełbasą, ale mam nadzieję, że Wam ten przepis przypadnie do gustu. W Arabii Saudyjskiej duża pita kosztuje 1 SAR czyli niespełna 90 groszy. Z ciekawostek - tutaj prawie nikt z moich Kolegów (a właściwie ich Żon lub maid) nie używa oliwy z oliwek. Bardzo popularny i wysoko ceniony jest za to o…
Obraz

Arabski chleb daktylowy z orzechami

21/02 2014
kategoria  ·    ·  
Jeden z moich lokalnych przysmaków to chlebek daktylowy z orzechami włoskimi. Mam nadzieję, że ten przepis także i Wam przypadnie do gustu :) Arabski chleb daktylowy z orzechami proporcje na jedną podłużną formę do pieczenia o wymiarach 27 cm x 11,5 cm 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki wypestkowanych i grubo posiekanych daktyli 1 niepełna szklanka wrzącej wody (około 220 - 230 ml) 2/3…
Obraz

Mahalabiya - arabski deser

20/02 2014
kategoria  ·    ·  
Mahalabiya to przepyszny zdrowy i bardzo prosty w przygotowaniu arabski deser popularny na całym Bliskim Wschodzie, ale też na Sri Lance. W zależności od preferencji może być aromatyzowany kardamonem, wanilią lub kawą Poniżej przepis podstawowy w wersji z Arabii Saudyjskiej i ze Sri Lanki Mahalabiya - arabski deser 3 szklanki mleka (*** lub 1 szklanka rozgotowanego i zmiksowanego blenderem ryżu i…
Obraz

Paksam - ciastka z sezamem i kardamonem

19/02 2014
kategoria  ·    ·  
Dostałem od Alego kilka książek kucharskich dla Oli. Opisałem to na naszym drugim blogu w poście " Rewanż po saudyjsku " Na szczęście oprócz wersji arabskiej, książki zawierają też tłumaczenie na język angielski, więc Małżonka Ma Aleksandra nie powinna mieć kłopotów z nowymi przepisami :) Zresztą już jeden wypróbowała - przepis poniżej Składniki 3 szklanki mąki pszennej 3 całe jajka 1 szklan…

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: