czwartek, 15 maja 2014

Ciasto na pierogi z autoamtu

Pierwszy raz od niepamiętnych czasów zrobiliśmy pierogi, ale żeby ułatwić sobie życie ciasto było tym razem wyrabiane w automacie do chleba i muszę przyznać, że tak dobrych pierogów jeszcze nigdy nie udało nam się zrobić.
Ciasto jest po prostu idealne, nie rozrywa się, jest miękkie i smaczne po ugotowaniu,

Składniki - proporcje na około 45-50 niewielkich pierogów
  • 500 g mąki pszennej lub tortowej
  • 1 niepełna szklanka wrzącej wody (około 230 - 240 mililitrów)
  • 4-5 łyżek oleju
  • 1 jajko rozbełtane
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie
Mąkę zalać wrzącą wodą i rozmieszać. Kiedy trochę przestygnie dodać jajko i olej, ponownie rozmieszać, a następnie  przełożyć do automatu. Ustawić program wyrabianie ciasta (trwa u mnie około 20 minut). Wyjąć ciasto z maszyny i pozwolić mu odpocząć około 30 minut.
Ciasto podzielić na 2 lub 3 części i rozwałkować na grubość około 2 milimetrów podsypując mąką, aby nie kleiło się do blatu.
Wyciąć kółka, nałożyć farsz i ulepione pierogi wrzucić do wrzącej osolonej wody.
Gotować 4-5 minut od wypłynięcia.

Zamrażanie pierogów 
Nadmiar surowych pierogów można zamrozić - w tym celu lekko przetrzeć mąką dużą deskę do krojenia, rozłożyć na niej surowe pierogi, tak aby nie stykały się ze sobą. Włożyć na 1,5 godziny do zamrażalnika. Zamrożone pierogi przełożyć do foliowych woreczków lub pojemników i przechowywać w zamrażalniku do 6 miesięcy.

Zdjęcie Magdalena Witek-Jur

2 komentarze:

  1. Pierogi wygladaja wspaniale, dziekuje za nauke zamrazania pierogow, caly czas uczymy sie, to fajna sprawa , bo nie zawsze tak pracochlonne potrawy chce sie wykonac, a mnie niestety po takich juz dlugo mrozonych itd...nie za dobrze trawia sie, zycze sukcesow we wszystkim , wklejam panstwa blog u mnie , bede zagladala, i na facebook, tez polubilam, jestem na FB , jako WandarArt. , pozdrawiam,...

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi ślinka cieknie, muszę coś zjeść :)

    OdpowiedzUsuń

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...