Żeberka na ostro - dla Dominiki

Pikantne żeberka to jedno z naszych ulubionych dań.  Ta wersja jest wyjątkowo pikantna, ale zarazem bardzo aromatyczna, zwłaszcza, jeżeli przygotowujemy ją w wolnowarze. Do żeberek na ostro zazwyczaj podajemy chlebki pita, lub pieczone ziemniaki.

Żeberka na ostro - składniki

  • 1 kg żeberek
  • ziemniaki do pieczenia lub chleb pita

Pikantna marynata do żeberek

  • 2 lub 3 małe papryczki chili
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 cm kawałek imbiru starty na tarce (w ostateczności może być imbir mielony)
  • 3- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6-8 łyżek oleju o neutralnym smaku
  • 1 łyżeczka cukru (cukier podbija nieco smak)
  • sól do smaku
  • ewentualnie 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 

Żeberka na ostro - przygotowanie

Umyte i osuszone żeberka pokroić na mniejsze kawałki, lekko nakłuć i przełożyć do miski.
W małej miseczce rozetrzeć olej z koncentratem pomidorowym, (ewentualnie z sosem sojowym), cukrem i przyprawami, dodać starty na tarce imbir, drobno posiekane chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Marynatą dokładnie natrzeć żeberka.
Cebulę pokroić w plastry i obłożyć nią mięso. Tak przygotowane żeberka przykryć folią i pozostawić w lodówce na całą noc.
Przed pieczeniem zdjąć plastry cebuli.

Czas wolnowarzenia
opcja low - od 6 do 7 godzin
opcja high - od 4 do 5 godzin

Pieczenie w piekarniku
Piec w rękawie do pieczenia w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni około 70 minut, po czym rozciąć rękaw i pozwolić im zbrązowieć
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub chlebem pita.

zeberka na ostro


Komentarze

  1. Dziękuję za dedykacje przepisu! Napewno wypruje i napisze komentarz. Pozdrawiam!Dominika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty nie dziękuj, tylko biegiem do kuchni i recenzję mi tu proszę napisać :P

      Usuń
  2. Jesteś pewien, że nie przesadziłeś z ilością papryczek ?
    Przecież to będzie diabelnie ostre
    Marek

    OdpowiedzUsuń
  3. Są ludzie którzy lubują się w tak pikantnych potrawach, zdecydowanie należy do nich mój facet dla którego to najlepszy poziom ostrości. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: