środa, 5 marca 2014

Drożdżowe dla leniwych

Dostałem od Małżonki Mej Aleksandry przepis na ciasto drożdżowe dla leniwych.  Nie jest to jednak Jej autorski przepis. Ola dostała go od Marysi, która dostała ten przepis od  Halinki, która.....
Jak widać drożdżowe dla leniwych zostało już wielokrotnie sprawdzone, przez liczne grono znakomitych, aż leniwych miłośników słodkości wszelakich :)
Ola oczywiście musiała przepis zmodyfikować po swojemu, więc poniżej wersja nieco rozbudowana
Ja zamierzam sobie upiec taką drożdżówkę z daktylami w najbliższy weekend :)
Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało :)

Składniki - umieszczamy w misce w takiej kolejności jak poniżej
  • 3 rozbełtane jajka 
  • na jajka rozkruszyć 5 dkg (czyli pół kostki) świeżych drożdży lub dwie łyżeczki drożdży instant
  • 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (to pomysł Małżonki Mej Aleksandry)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej 
  • opcjonalnie owoce sezonowe (dodajemy je po przełożeniu ciasta do formy) lub rodzynki.
  • opcjonalnie kruszonka do posypania wierzchu ciasta. Składniki kruszonki  - 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej  i 1/4 kostki zamrożonego pokrojonego na małe kawałeczki masła - zmiksować wszystko blenderem (kruszonka jest wtedy bardzo drobna) lub ugnieść widelcem i do chwili posypania ciasta przechowywać w lodówce.
  • odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania foremki do pieczenia

Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta umieścić w dużej misce w podanej wyżej kolejności.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 3 godziny (Ola wstawiła do nagrzanego do 30 stopni piekarnika i twierdzi, że pięknie wyrosło)
Po tym czasie zawartość miski dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (ewentualnie dodać rodzynki), a następnie przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy.
Jeśli macie ochotę możecie wierzch ciasta posmarować delikatnie białkiem, a na to położyć owoce lub / i obsypać kruszonką.
Piec w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez 35-45 minut.

źródło


10 komentarzy:

  1. uwielbiam ciasto drożdżowe z kruszonką! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja jeszcze dodatkowo smaruję je masłem :)

      Usuń
    2. o tak... masłem czekoladowym :>

      Usuń
    3. ale mi ochoty narobiliście o Boziu droga

      Usuń
    4. To do kuchni Moje Drogie Panie i za 4 godziny macie już ciasto :P

      Usuń
  2. świetna propozycja :-) myślę, że nie tyle dla leniwych co też wiecznie zajętych :-) ja na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo skoro nawet Małżonka Ma zdecydowała się to upiec, to znaczy ze musi być proste.
      A Ola zapowiada, że jutro zrobi kolejne :)

      Usuń
  3. Mam o wiele wyższy level lenistwa, bo nawet nie przyszło mi do głowy, żeby wypróbować ten przepis. Sama nie wiem czemu mnie tak strasznie nie ciągnie do pieczenia ciast ;D Ale przypomniałeś mi o moim fetyszu. Uwielbiam, bo prostu uwielbiam bawić się drożdżami! Aż mi kolana miękną, kiedy kruszę kostkę (no, opakowanie) drożdży, kiedy mogę je pomiętosić... Lubię też ten drożdżowy smrodek. To się leczy? ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym się też pobawił drożdzami zwłąszcza mając dobrą wodę, cukier i odpowiedni sprzęt :)
      Ale fetysz fajny - ludzie mają gorsze :D

      Usuń
  4. Fajny przepis, tylko zastanawiam się na jaką formę jest ten przepis?. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...