piątek, 7 marca 2014

Chleb kokosowy - wersja dla niecierpliwych

 Składniki - proporcje na dwie małe keksówki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru  
  • 1 szklanka oleju roślinnego 
  • 1 szklanka maślanki  
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (jeśli są grubozmielone, to dodatkowo miksuję je blenderem)
  • 4 jajka, dokładnie rozmącone  
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia  
  • 1/2 łyżeczki sody  
  • 3/4 łyżeczki soli  
  • kilka kropli aromatu kokosowego (można zastąpić śmietankowym lub waniliowym)
  • masło i mąka do wysmarowania formy do pieczenia 

Przygotowanie
W małej misce wymieszać mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. W drugiej, większej misce wymieszać drewnianą łyżką cukier, roztrzepane jajka, olej i kilka kropli aromatu kokosowego lub śmietankowego lub waniliowego, a następnie ciągle mieszając dodawać na przemian trochę mąki i trochę maślanki. Kiedy skończymy już dodawanie mąki i maślanki, wsypać do powstałej masy wiórki kokosowe, jeszcze raz dokładnie wymieszać i przelać ciasto do natłuszczonych i wysypanych mąką keksówek.
Piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

2 komentarze:

  1. Ależ cudownie musiał pachnieć... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i do tego całkiem nieźle pasuje na poranne śniadanko :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...