sobota, 8 marca 2014

Chleb kokosowo - orzechowy lub kokosowo - rodzynkowy

Składniki
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g drobno posiekanych (ale nie mielonych) dowolnych orzechów lub rodzynek
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 200 ml mleka kokosowego lub 50 ml mleka kokosowego i 150 ml wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 7 g (jedno opakowanie) drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże, cukier i wiórki kokosowe. W mące zrobić wgłębienie, dodać olej i stopniowo dolewając podgrzane do temperatury 45 stopni mleko kokosowe (lub wodę wymieszaną z mlekiem kokosowym), wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto.
Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 1,5 - 2 godziny - powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, dodać drobno posiekane orzechy lub rodzynki i raz jeszcze zagnieść. Formę do pieczenia posmarować cienko masłem, oprószyć mąką, napełnić ciastem do 2/3 wysokości, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 40-50 minut do wyrośnięcia
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 - 190°C przez około 40 minut.
Pozostawić do ostygnięcia na kratce

4 komentarze:

  1. Brzmi bosko!!! Sprobuje w maszynie, zobaczymy jak wyjdzie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam się łąskawej pamięci Dwóch Kotów i czekam na sprawdzone przepisy, do których można użyć dostępnych w Saudi produktów :)

      Usuń
  2. mmmmm..czas najwyższy zmobilizować się do robienia zdrowych pyszności..tym bardziej,że i organizm się domaga:):
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...