środa, 19 lutego 2014

Paksam - ciastka z sezamem i kardamonem

Dostałem od Alego kilka książek kucharskich dla Oli.
Opisałem to na naszym drugim blogu w poście "Rewanż po saudyjsku" (tutaj link)
Na szczęście oprócz wersji arabskiej, książki zawierają też tłumaczenie na język angielski, więc Małżonka Ma Aleksandra nie powinna mieć kłopotów z nowymi przepisami :)
Zresztą już jeden wypróbowała - przepis poniżej

Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 całe jajka
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka drobnego białego lub brązowego cukru (można nieco mniej)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki mielonego kardamonu 
  • 1 szklanka lekko uprażonego sezamu  lub 1 szklanka grubo posiekanych pistacji,
  • tłuszcz do wysmarowania blachy do pieczenia
Przygotowanie
Sezam uprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydzielać przyjemny  aromat, ale nie dopuścić do zbrązowienia (trzeba cały czas mieszać lub potrząsać patelnią) 
Jajka, olej, cukier i kardamon zmiksować razem przez około 5 - 7 minut
Dodać mąkę i proszek do pieczenia i ręcznie zagnieść ciasto
Z ciasta uformować około 40-50 paluszków, obtoczyć je w sezamie lub pistacjach i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.

Piec w  piekarniku nagrzanym do temperatury 180 ° C przez  około 30 minut do uzyskania  złotego koloru
 
Zdjęcie z książki Dining From Our Products
autorstwa Eng: Intisar Al Mutawa'a

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...