niedziela, 23 lutego 2014

Dukkah czyli dakka czyli dugga - mieszanka do pity

Dukkah, dakkah, dakka, dugga to nazwy bardzo popularnej na Bliskim Wschodzie zwłaszcza w krajach Maghrebu (Egipt, Tunezja) arabskiej mieszanki przypraw i orzechów stosowanej jako dodatek do chleba pita i warzyw.
Chleb pita zamaczamy w oliwie a następnie zanurzamy w przyprawie dukkah i.... delektujemy się smakiem :)
W polskich warunkach pitę można zastąpić ciabattą, a w ostateczności zwykłą bułką pszenną. Otrzymamy w ten sposób bardzo smaczną przekąskę.
Ponieważ moja Gadzina  nie lubi oliwy, więc posypuje tą mieszanką pieczywo posmarowane olejem kokosowym albo pitę skrapia dość mocno olejem lnianym.
Dukkah może być także wykorzystywana jako panierka do delikatnych gatunków mięsa i ryb. Trzeba jednak bardzo uważać, aby nie przypalić podczas pieczenia, dlatego Małżonce Mej Aleksandrze najbardziej odpowiada do dań z parowaru.
Przyprawa doskonale komponuje się też z serem paneer (przepis na paneer dostanę niebawem od Dinesha)
Podobnie jak ras el hanout czy za'atar także i ta mieszanka ma wiele odmian, które różnią się składem w zależności od regionu.


 Podstawowe składniki dukkah
*** Opcjonalnie można dodać

• orzechy (praktycznie każdy gatunek, mogą też być migdały)
• sezam
• pieprz czarny
• kolendra
• kumin lub kminek
• sól


• suszone zioła - majeranek, mięta, tymianek
• suszone skórki z cytryny, suszone liście cytryny, suszona skórka pomarańczy,
• papryka ostra lub łagodna w płatkach lub zmielona, chili w proszku,
• nasiona - kminek, kumin, koper włoski, kardamon, goździki
• przyprawy mielone - cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa,
• cukier



Składniki - przepis podstawowy - na około 2 szklanki
  • 1 szklanka dowolnych pokruszonych orzechów (można zmieszać różne gatunki w tym słodkie migdały)  
  • 1/2 szklanki sezamu, 
  • 2 łyżeczki całych nasion kolendry (jeśli robię dla Żony to daję o połowę mniej, bo Ola nie przepada za zapachem kolendry)  
  • 2 łyżeczki nasion kminku lub kuminu 
  • 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki lub papryki w płatkach
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki  
  • 1,5 łyżeczki soli (można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań)
*** opcjonalnie do smaku inne składniki z wyżej zamieszczonej tabeli  

Przygotowanie
Orzechy drobno posiekać nożem lub blenderem (powinny być wielkości ziaren sezamu lub odrobinę większe), obsmażyć na suchej patelni do czasu aż zaczną zmieniać kolor i wydzielać aromat - zajmie to około 2-3 minut. Przesypać do jakiegoś naczynia.
Na tej samej patelni podsmażyć lekko sezam, także do czasu aż zacznie intensywnie pachnieć, a następnie dodać do uprażonych poprzednio orzechów.
Na patelnię wsypać nasiona kolendry, kminku, pieprz i postępować jak wyżej, uważając aby nie przypalić (prażenie drobnych nasion zajmuje około 1-2 minut)
Uprażone kolendrę, kminek i pieprz zmiksować  w blenderze lub młynku do kawy, a następnie dodać do orzechów i sezamu.
Do powstałej mieszanki dodać sól mieloną paprykę, ewentualnie inne wybrane składniki i dokładnie wymieszać.
Przechowywać w lodówce.

Dukkah orzechowy z kardamonem  - przepis Joy Albright-Souza
Składniki 
  • 3/4 szklanki łuskanych orzechów włoskich zrumienionych na średnim ogniu przez 3-4 minuty 
  • 1 łyżeczka całych nasion kolendry  
  • 1 łyżeczka całych nasion kminku  
  • 1 łyżeczka nasion kardamonu (wyłuskanych uprzednio ze strąka) lub 1 lekko czubata łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu  
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej  
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie - jak wyżej, czyli orzechy siekamy i zrumieniamy na suchej patelni, wszystkie małe nasiona także prażymy na patelni, mielimy w młynku lub blenderze, mieszamy z orzechami, dodajemy sól i gałkę muszkatołową i .... gotowe :)

źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...