2/22/2014

Chleb pita

Pita już mi się przejadła, trudno zrobić z niej klasyczną kanapkę z przemyconą z Polski lub z Bahrajnu kiełbasą, ale mam nadzieję, że Wam ten przepis przypadnie do gustu.
W Arabii Saudyjskiej duża pita kosztuje 1 SAR czyli niespełna 90 groszy.
Z ciekawostek - tutaj prawie nikt z moich Kolegów (a właściwie ich Żon lub maid) nie używa oliwy z oliwek. Bardzo popularny i wysoko ceniony jest za to olej kukurydziany i słonecznikowy.

Składniki - na 12 chlebków
  • 500 g mąki pszennej (najlepsza byłaby z pszenicy durum)
  • 1 szklanka wody
  • 7 g drożdży instant (uwaga - nie mylić z drożdżami suszonymi !!!) - w Polsce najczęściej tyle jest w jednym opakowaniu chociaż np. Delecta ma opakowania 8 gramowe
  • 2 łyżki stołowe mleka (można pominąć, ale moim zdaniem z mlekiem są smaczniejsze)
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 3/4 łyżeczki soli
  • opcjonalnie duża szczypta cukru (nieco mniej niż pół małej łyżeczki)
  • olej do posmarowania placków i blachy 
Przygotowanie
W dużej misce wymieszać dokładnie mąkę, sól, drożdże i ewentualnie cukier.
W rondelku podgrzać do temperatury 45 - 50 stopni  wodę z mlekiem i olejem, a następnie dodać do wymieszanej z drożdżami i pozostałymi składnikami mąki.
Dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą, gładką, elastyczną masę (ciasto nie powinno przywierać do rąk, w razie potrzeby można podsypać mąką).
Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 1,5 - 2 godziny - powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę, ponownie wyrobić przez kilka minut, a następnie podzielić  na 12 porcji i rozwałkować je na okrągłe placki o grubości 7-8 mm.
Placki przekryte ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, a po wyrośnięciu przygnieść dłonią brzegi placków.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 225 stopni C.
Posmarować wierzch placków olejem i ułożyć na rozgrzanej blasze do pieczenia.
Piec około 12-15 minut aż napęcznieją, tworząc w środku kieszonkę.

Najlepsze są pity pieczone nad ogniem, na takiej zaokrąglonej blasze jak widzicie na drugim zdjęciu :)


Na zdjęciu - Małżonka Ma Aleksandra :)


7 komentarzy:

  1. chyba najlepszy przepis w internecie

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiem nieskromnie - wiem, że jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a czym konkretnie drożdże instant miałyby się różnić od suszonych drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdże instant są bardziej skoncentrowane niż drożdże suszone stąd różnica w przelicznikach

      Usuń
  4. Już wiem, czyli 7 *1,33= 9,31
    Jak dobrze, że ten internet istnieje :D

    OdpowiedzUsuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger