piątek, 21 lutego 2014

Arabski chleb daktylowy z orzechami

Jeden z moich lokalnych przysmaków to chlebek daktylowy z orzechami włoskimi.
Mam nadzieję, że ten przepis także i Wam przypadnie do gustu :)

Składniki  - proporcje na jedną podłużną formę do pieczenia o wymiarach 27 cm x 11,5 cm 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki wypestkowanych i grubo posiekanych daktyli 
  • 1 niepełna szklanka wrzącej wody (około 220 - 230 ml)
  • 2/3 szklanki maślanki  
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki białego cukru  
  • 1/3 szklanki brązowego cukru 
  • 4 łyżki niesolonego masła, pokrojonego na małe kawałki kawałki
  • 1 duże jajko dokładnie roztrzepane   
  • 1 łyżeczka sody   
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 niepełna łyżeczka olejku waniliowego      
  • 1/4 łyżeczki soli  i mała szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie 
Masło, sodę, szczyptę soli i daktyle zalać jedną szklanką wrzącej wody i od czasu do czasu mieszając odstawić na pół godziny (aż do uzyskania temperatury pokojowej).
W dużym naczyniu zmiksować ze sobą maślankę, roztrzepane jajko, oba rodzaje cukru, cynamon i olejek waniliowy, a następnie dodać daktyle wraz z wodą w której się moczyły i ponownie wymieszać (po dodaniu daktyli nie miksować)
W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i orzechy włoskie.
Połączyć dokładnie zawartość obu naczyń  i dokładnie wymieszać drewnianą łyżkę, aby składniki się połączyły.
Formę do pieczenia (może być taka jak do keksu) natłuścić i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć ciasto do formy do pieczenia i wygładzić wierzch.
Piec na środkowej półce w nagrzanym do temperatury 180° C piekarniku przez około 50-60 minut, pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy nie jest surowy w środku.


źródło



4 komentarze:

  1. Cześć:) Super blog i niesamowite przepisy:) Na pewno będę z nich korzystała :)zapraszam do mnie http://agaslodziak.blogspot.com do obserwowania i komentowania :) Pozdrawiam cieplutko :) Aga
    PS obserwujemy? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł, lubię daktyle, muszę wypróbować . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chlebek smaczny i pożywny - mam nadzieję, że nie będziesz żałować :)

      Usuń

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...