Obraz

Samotnego faceta męki - chili con carne

29/09 2013
kategoria  ·    ·  
Moje przygody z przygotowaniem chili con carne opisałem tutaj .  Jednak polski upór nawet w Arabii Saudyjskiej się przydaje - po niemałych perypetiach i poszukiwaniach udało mi się w końcu kupić w Al-Khobar bazylię. Ze względu na cenę świeżej bazylii (15 SAR czyli 12,50 pln za mały pęczek), kupiłem suszoną, ale jedzonko i tak wyszło super. Co ciekawe - kupiłem tutaj obraną z łusek fasolę w puszce, …
Obraz

Kardamon - czym go zastąpić i jak przeliczyć na mielony

26/09 2013
kategoria  ·    ·  
Arabii Saudyjskiej różne gatunki kardamonu czyli zielony (najbardziej popularny w Polsce), biały i czarny  można kupić dosłownie wszędzie. Kardamon jest tutaj dostępny w trzech formach: całe strąki, wyłuskane już nasiona i kardamon zmielony (najmniej aromatyczny, ale też najłatwiejszy w użyciu) Poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny …
Obraz

Egzotyczna sałatka jajeczna

25/09 2013
kategoria  ·    ·  
Naszego zaprzyjaźnionego Futrzaka Pomysłowego ( klik na kulinarny blog Futrzaka ) dręczył w Argentynie  brak ogórków kiszonych, a jajek dostatek. - Co zrobić ?, jak żyć ? zastanawiał się Futrzak Futrzak myślał, myślał i .... wymyślił i to całkiem smakowitą sałatkę Składniki (proporcje na 4 osoby) 8 jajek jeden duży ziemniak wielki pęczek szczypioru puszka serc palmowych *** (na warunki polskie tutaj t…
Obraz

Aromatyczny gulasz drobiowy z żurawiną

22/09 2013
kategoria  ·    ·  
Chociaż w Arabii Saudyjskiej dostępna jest tylko żurawina i sok żurawinowy z importu, to w Arab News natknąłem się przez przypadek na artykuł promujący żurawinę i jej walory prozdrowotne. Zasięgnąłem więc "języka" i okazało się, że żurawina jest tutaj bardziej popularna niż myślałem. Na bazie żurawiny przygotowuje się m.in. gulasz drobiowy, serwowany jako danie rozgrzewające, zwłaszcza…
Obraz

Japońskie jedzenie Madame Wu

17/09 2013
kategoria  ·    ·  
Dziś podajemy przepis autorstwa MadameWu z zaprzyjaźnionego bloga Dziękuję za wypowiedź Blog świetnie prowadzony, z dużą dawką humoru z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników Kraju Kwitnącej Wiśni A poniżej przepis wraz ze zdjęciami autorstwa Weroniki Smacznego :) Co potrzebne ? dobre chęci :) najlepiej  Yamashita Tomohisa , który nam to ugotuje sałata lodowa (albo kapusta, Luby Weroniki robi z …
Obraz

Zatar czyli za'atar - z kuchni emigranta

16/09 2013
kategoria  ·    ·  
Jeszcze na długo przed moim wyjazdem do Arabii Saudyjskiej często eksperymentowaliśmy w kuchni z różnymi bliskowschodnimi przyprawami, ale dopiero w Al-Khobar poznaję ich różnorodność. Zaatar, za'atar, zatar, zatr lub satar to nazwy (i to jeszcze nie wszystkie) bardzo popularnej w krajach Bliskiego Wschodu, Maghrebu i Turcji mieszanki przypraw do warzyw, marynat, dań mięsnych, ryb, pieczy…
Obraz

Kurczak i sumak w kuchni emigranta

15/09 2013
kategoria  ·    ·  
Miłośnicy kuchni tureckiej i bliskowschodniej nie będą pewnie zaskoczeni tym przepisem, ale naszym pozostałym Czytelnikom należy się kilka słów wyjaśnienia do czego stosować sumak i co to właściwie jest. Sumak jako przyprawa to wysuszone i zmielone na proszek jagody krzewu o tej samej nazwie, w Polsce uprawianego jako .... roślina ozdobna. Odradzam jednak samodzielne zbieranie sumaka, ponie…
Obraz

Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni

14/09 2013
kategoria  ·    ·  
Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni jak ukisić kapustę Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni - przepis naszej koleżanki z Argentyny okazał się absolutnie genialny. Kiedy mieszkaliśmy w Arabii Saudyjskiej tęskniliśmy za bigosem i kapuśniakiem. Problem w tym, że kiszonej kapusty w Arabii Saudyjskiej nie ma (podobnie jak wieprzowiny czy alkoholu). Nie było więc innego wyjścia, jak ukisić kapu…
Obraz

Twaróg domowy po argentyńsku

13/09 2013
kategoria  ·    ·  
O tym, że nasz ulubiony argentyński Futrzak jest pomysłowy przekonaliśmy się już dawno, ale na to żeby twarogu dodać actimela, nigdy byśmy nie wpadli :) Poniżej kolejny nadesłany przez Futrzaka przepis :) Twaróg domowy po argentyńsku - składniki 2 litry pełnotłustego mleka 1 opakowanie actimela Twaróg domowy po argentyńsku - przepis Zaczynamy od zakupu 2 litrów pełnotłustego mleka. Najlepiej, ja…
Obraz

Ma'amoul - z kuchni emigranta...

12/09 2013
kategoria  ·    ·  
Na naszym blogu  W  pustyni  bez  puszczy   możecie przeczytać, jak to nie udało mi się zjeść sernika, bo w cukierni nie przewidziano osobnej, wydzielonej części dla mężczyzn . Faceci z żonami lub z dziećmi mogli napić się kawy i zjeść smakowicie wyglądające słodkości, a ja biedny, będąc tam sam mogłem się jedynie oblizywać na widok ciast i ciasteczek wszelakich. To się dopiero nazywa dyskryminacja ! …
Obraz

Potrawy z różnych stron świata

12/09 2013
kategoria  ·    ·  
Nasze blogi mają już swoje strony na Facebooku :) Jeśli lubicie smaczne nowinki i kulinarne eksperymenty z potrawami z różnych zakątków naszego globu zapraszamy do "polubienia" na Facebook'u  naszej strony   Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Kliknij  tutaj,  aby  polubić  nasz  blog  kulinarny  :) Jeśli natomiast chcielibyście się dowiedzieć jak żyją i pracują Polacy w Arabii …
Obraz

W kuchni emigranta...

10/09 2013
kategoria  ·    ·  
W kuchni emigranta bywa różnie. Najczęściej po jakimś czasie zaczyna się tęsknota za normalnym (czytaj: polskim lub choćby europejskim) jedzeniem.  Zjadłoby się pierogi z jagodami, schabowy z kapustą albo ogórki kiszone....  W  Arabii  Saudyjskiej   można by się co prawda pokusić o zrobienie wspomnianych pierogów np. z morelami, ale to nie to samo. W takich chwilach z pomocą przychodzą zarówno inni e…
Obraz

Wolnowar - co to za stwór

9/09 2013
kategoria  ·    ·  
Szczegółowy opis wolnowarów i linki do przepisów  opublikowałam niedawno w poście pod tytułem Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać W przeciwieństwie do Pawła, ja gotować nie lubię. Uwielbiam za to wszelkie kuchenne wynalazki. Mam oczywiście swoje ulubione sprzęty, ale palmę pierwszeństwa od dawna dzierży wolnowar (ang. slow-cooker). W przeciwieństwie do szybkowaru o…
Obraz

Sos tahini czyli طحينة

8/09 2013
kategoria  ·    ·  
Pasta tahini występuje w dwóch odmianach - jasna jest przygotowywana z naturalnych ziaren sezamu, ciemną, nieco ostrzejszą w smaku i bardziej aromatyczną przygotowuje się z ziaren prażonych. W krajach Zatoki Perskiej można spotkać pastę tahini z dodatkiem syropu daktylowego. Do sosu tahini najlepsza jest pasta z lekko prażonych ziaren sezamu. Na Bliskim Wschodzie jest to obowiązkowy dodatek do …
Obraz

Faszerowana cukinia

8/09 2013
kategoria  ·    ·  
Kousa mahshi (arab. كوسا محشي ) co w dosłownym tłumaczeniu znaczy nadziewane cukinie to danie bardzo popularne na Bliskim Wschodzie i miły przerywnik między jednym a drugim rodzajem gulaszu z ryżem, na widok którego zaczynam już ryczeć niczym wściekły Wielbłąd.  Potrawa najprawdopodobniej pochodzi z Libanu i oczywiście wariantów ma tyle, ilu kucharzy :) Faszerowana cukinia - składniki (porcja dla 3 …

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: