Obraz

Ostry słodki dip z mango - Spicy Mango Chutney

30/04 2013
kategoria  ·    ·  
Ostry słodki dip z mango - Spicy Mango Chutney - składniki 4-5 duż ych twardych mango (około 1,5 kg) obran ych i pokrojon ych w kostkę 1 duże czerwone chil i drobno posiekane 2 łyżeczki startego imbiru , 2 średniej wielkości ząbki czosnku , bardzo drobno posiekane ewe ntualnie 1 duża drobno posiekana czerwona cebula ( jeśli dodajemy cebulę musim y ją na jpier w podsmażyć , aż zmięknie ) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/4 łyż…
Obraz

Kabsa - mieszanka przypraw - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej

18/04 2013
kategoria  ·    ·  
Składniki 1 łyżka ziaren kardamonu (wyjętych uprzednio z torebki nasiennej) 1 łyżka kurkumy 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka goździków 1 łyżka czarnego pieprzu (lub nieco mniej jeśli wolimy łagodniejszą wersję) 1 łyżka nasion kminku 1 łyżeczka nasion kolendry 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki czarnej suszonej cytryny 1 łyżka nasion kopru (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki szafranu (opcjonalnie) szczypta gałki mu…
Obraz

Kabsa (kepsa) - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej

17/04 2013
kategoria  ·    ·  
Kabsa (kepsa) jest potrawą bardzo popularną i lubianą w Arabii Saudyjskiej, ale poniższy przepis dostaliśmy od Polki mieszkającej na stałe w Jordanii. Jest wiele odmian i metod przygotowywania kabsy - poniżej jedna z nich. Przepis na 4 osoby - w miarach arabskich czyli z dużą "górką" :-) Sekretem udanej kepsy jest szybkowar i czas, w jakim ją ugotujemy, choć na pewno można bez szybkow…
Obraz

Kunafa - ciasto wyśmienite

5/04 2013
kategoria  ·    ·  
Składniki  Ciasto i masa serowa: 500 g ciasta knafeh - lub w polskich warunkach zmiksowanego chleba tostowego 220 g masła ghee lub dobrego masła np. Osełka 200 ml gęstej śmietany 250 do 300 g sera ricotta  1 łyżka oleju Syrop: 200 g cukru lub szklanka miodu 0,5 szklanki wody 2 łyżki wody różanej (opcjonalnie) 1 - 2 łyżki soku z cytryny ewentualnie kilkanaście  pokruszonych orzechów lub pistacji   Zaczy…
Obraz

Chana Masala - ciecierzyca ze szpinakiem lub z pomidorami

5/04 2013
kategoria  ·    ·  
Chana Masala to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni indyjskiej, możną ją przygotować dosłownie w pół godziny. Dodatek aromatycznych, rozgrzewających przypraw sprawia, że chana masala stanowi świetną propozycję na jesienny i zimowe obiady. Chana Masala - ciecierzyca ze szpinakiem lub z pomidorami - składniki 1 puszka ciecierzycy (zwanej tez cieciorką) 1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę 2 zą…

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: