12/06/2013

Zioła zamiast soli - mieszkanka przypraw

Uniwersalna mieszanka, której możemy użyć zamiast soli zarówno do zup, jak i dań mięsnych oraz ryb

Składniki

  • 4 łyżeczki suszonej mielonej cebuli (nie prażonej)
  • 2 - 3 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki (w zależności od upodobań ostrej lub słodkiej)
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
  • 1 łyżeczka suszonego szczypiorku (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej lub estragonu (opcjonalnie)
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i ... gotowe :)





2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe , muszę sama spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :)
      Proporcje możesz zmodyfikować, zgodnie ze swoimi upodobaniami

      Usuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger