Ogórkowa zupa krem z kaszą jaglaną

Kasza jaglana zagościła na stole Małżonki Mej Aleksandry całkiem niedawno, ale z powodów problemów z przewodem pokarmowym stała się stałym elementem Jej menu. 
W przeciwieństwie do wielu produktów (mięso, cukier, kawa, chemiczne środki dodawane do żywności) i innych zbóż, kasza jaglana nie zawiera glutenu, tworzy w przewodzie pokarmowym środowisko zasadowe, odkwasza organizm i usuwa z niego toksyny.
Kasza jaglana zawiera m.in. krzemionkę, witaminy z grupy B, witaminę E, lecytynę oraz magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo.
Na efekty nie trzeba było długo czekać - poprawa stanu zdrowia nastąpiła dość szybko.
Szukałem kaszy jaglanej u mnie w Al-Khobar, na chwilę obecną bez efektów. Podobno można ją kupić na souku. 
W LuLu znalazłem natomiast mąkę jaglaną, więc da się upiec chleb oraz zagęszczać zupy i sosy.
Poniżej przepis na ogórkową zupę - krem mojej Szacownej Małżonki
Niestety ogórków kiszonych Ola nie potrafi sobie odmówić, więc neutralizuje to kaszą jaglaną :)

Składniki

  • pół szklanki kaszy jaglanej opłukanej gorącą wodą 
  • 8 średniej wielkości ogórków kiszonych (można więcej) 
  • 2 nieduże ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 średniej wielkości cebula drobno posiekana
  • opcjonalnie - 1 marchewka i 1 mała pietruszka starte na tarce lub pokrojone w cienkie słupki
  • woda lub wywar mięsny - ok. 2,5 litra (można troszkę więcej, jeśli ktoś nie lubi gęstych zup)
  • 1 liść laurowy (wyjąć przed zmiksowaniem zupy)
  • pieprz, sól ewentualnie koperek lub natka pietruszki i inne przyprawy wg uznania  (Ola dodaje mieszankę zioła zamiast soli - tutaj przepis)

Przygotowanie
Opłukaną gorącą wodą kaszę jaglaną zalać  3 - 4 szklankami wrzątku i gotować ok 40 minut na niewielkim ogniu (powinna być bardzo miękka).
W wywarze lub wodzie ugotować do miękkości ziemniaki i posiekaną w kostkę cebulkę (można też dodać startą marchewkę i pietruszkę), a następnie dodać starte na tarce ogórki.
Gotować aż ogórki będą miękkie.
Dodać ulubione przyprawy
Kaszę dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę i dodać do zupy.
Gotować jeszcze 4-5 minut aby smaki się przegryzły i ponownie lekko zmiksować zupę


Autor zdjęcia - Simon Target







Komentarze

  1. Dziękuję za przepis, przekażę mamie, ona tez ma problemy z układem trawiennym. Dość często je tą kaszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam zupę ogórkową hehe
    Ja przekażę żonce zobaczymy co z tego wyniknie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. skąd Wy ogórki kiszone bierzecie w Saudi?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobra, bede próbowac :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ogorki wyszly kapitalne! a jakie to proste:)
    powodzenia z przeprowadzka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Juz po przeprowadzce, ale za to mamy problemy z dostępem do Internetu

      Usuń
  6. to najlepszy przepis na ogórkową z kaszą jaglaną jaki znalazłam w necie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: