Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem

Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem

prosty przepis na ogórki bez chrzanu. 


Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem pasują do obiadu, kanapek i sałatek. Najbardziej brakuje mi w Arabii Saudyjskiej właśnie dobrych ogórków konserwowych,  polskiego chleba, smalcu ze skwarkami, a ogórki kiszone dosłownie śnią nam się po nocach. Wypróbowałem już przepis na doskonałe ogórki małosolne od Ingalill przyszedł więc czas na ogórki konserwowe bez chrzanu, które okazały się strzałem w dziesiątkę.
Wniosek jest prosty - da się jednak zrobić niezależnie od kraju w którym mieszkamy doskonałe ogórki konserwowe.

ogorki-konserwowe-z-kardamonem-i-imbirem

Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem

  • 2 kg niedużych ogórków gruntowych podobnej wielkości
  • 1 duża cebula pokrojona w grube plastry
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • 1 - 2 papryczki chili pokrojone w plastry
  • 8 szklanek wody
  • 300 - 350 ml octu 10%
  • 6 łyżek stołowych cukru
  • 2-3 łyżki stołowe soli kamiennej (nie jodowanej) 

Przyprawy do ogórków konserwowych

proporcje na słoik o pojemności ok. 0.9 litra
    • 8-10 ziaren czarnego pieprzu
    • 3-5 ziaren kardamonu
    • 2-3 ziarna ziela angielskiego
    • 2-3 plasterki imbiru o grubości ok. 3 milimetrów
    • 2-3 kawałeczki papryki chili (bez nasion)
    • 3-5 plasterków marchewki
    • 1 liść laurowy
    • 1-2 baldachy kopru lub 1 łyżeczka nasion kopru
    • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry lub gorczycy
    • opcjonalnie po 1 ząbku czosnku

      Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem

      Ogórki namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie (zwłaszcza, jeśli wcześniej leżały na słońcu), dokładnie umyć i osuszyć. 
      Słoiki sparzyć wrzątkiem lub wyparzyć w piekarniku.
      Na dno każdego słoika włożyć po 1 plasterku cebuli, kilka plasterków marchewki, chili i imbiru oraz wsypać przyprawy w podanej wyżej ilości.
      Ogórki ułożyć ciasno w słoikach w pozycji pionowej, a na górze położyć po 1-2 baldachy kopru lub wsypać 1 łyżeczkę nasion kopru.
      Z wody. octu, soli i cukru przygotować zalewę, zagotowując razem wszystkie składniki, aż do całkowitego rozpuszczenia soli i cukru.
      Gorącą zalewą zalać ogórki, tak aby były całkowicie zakryte pozostawiając jednak 2-3 cm wolnej przestrzeni u góry.
      Pasteryzować około 15 minut.

      ogorki-konserwowe-z-kardamonem-i-imbirem
      Zdjęcie Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem

      Komentarze

      1. jeszcze sie nie spotkałam z taka kombinacja - fajna :)wiem że nikt nie przepada za zostawianiem linkow do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby sie nam wszyskim znależć :)
        mam nadzieję że sie nie gniewasz :) (u mnie kuchnia moda kosmetyki ) i jeszcze dwa dni konkursu zapraszam link na dole posta :)
        mybeautyjoy.blogspot.co.uk

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. Oczywiście, że się nie gniewam :)
          Zapraszam częściej na polsko - saudyjskiej specjały :)

          Usuń
      2. A czy jest tam maka zytnia i pszenna do kupienia? Jak jest to mozna samemu chleb upiec.

        OdpowiedzUsuń

      Prześlij komentarz

      Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

      Formularz kontaktowy

      Nazwa

      E-mail *

      Wiadomość *


      Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

      Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


      Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

      Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

      A teraz ugotujmy coś wspólnie
      Ola i Paweł

      Znajdziesz nas tutaj

      Znajdziesz nas tutaj: