wtorek, 3 września 2013

Zupa cebulowa w pół godziny

Nie mam najmniejszego pojęcia, od kogo nauczyliśmy się robić tą zupę, ale  jest smaczna i pożywna, więc mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu

Składniki
  • 4 duże drobno posiekane cebule 
  • 1,5 litra bulionu mięsnego (ten z kostki się w tym wypadku nie sprawdza) 
  • 1,5 łyżki mąki 
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera albo ser (np. cheddar) w cienkich plasterka 
  • 60 g masła 
  • 1 mały ząbek czosnku  
  • 1 bagietka, pokrojona na kromki  
  • sól i pieprz do smaku 
  • ewentualnie szczypiorek do dekoracji 
Przygotowanie
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, do czasu aż zacznie zmieniać kolor.
Dodać mąkę, dobrze wymieszaći podsmażać jeszcze przez 1-2 minuty, a następnie dadać do bulionu mięsnego, doprawić solą i pieprzem i gotować około 15 minut.
Kromki bagietki zgrillować na patelni.
Zupę przelać do miseczek, na górze każdej porcji położyć po kromce zgrillowanej bagietki i posypać startym żółtym serem lub położyć plasterek sera
Wstawić na 10 minut do piekarnika, aby ser się rozpuścił.
Źródło

2 komentarze:

  1. To może niedługo zrewanżuję się przepisem na czosnkową w pół godziny :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam z niecierpliwością :)
      Zapraszamy też na nasz drugi blog o Arabii Saudyjskiej widzianej oczami Polaka

      Usuń

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...