niedziela, 8 września 2013

Sos tahini czyli طحينة

Pasta tahini występuje w dwóch odmianach - jasna jest przygotowywana z naturalnych ziaren sezamu, ciemną, nieco ostrzejszą w smaku i bardziej aromatyczną przygotowuje się z ziaren prażonych.
W krajach Zatoki Perskiej można spotkać pastę tahini z dodatkiem syropu daktylowego.
Do sosu tahini najlepsza jest pasta z lekko prażonych ziaren sezamu. Na Bliskim Wschodzie jest to obowiązkowy dodatek do wielu potraw.

Składniki
  • 1/2 szklanki pasty tahini  
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego lub 1/2 szklanki wody 
  • 1/4 szklanki soku z cytryny (ewentualnie nieco więcej, jeśli ktoś lubi bardzo kwaskowy smak) 
  • 3 ząbki czosnku  
  • 2 łyżki oliwy (opcjonalnie, jeśli nie dodajemy jogurtu) 
  • sól i pieprz do smaku  
  • opcjonalnie do sosu można dodać: bardzo drobno posiekane lub zmielone pistacje albo orzechy, posiekaną natkę pietruszki lub kolendry, szczyptę mielonej ostrej papryki.
Przygotowanie
Wszystkie składniki
(z wyjątkiem natki z pietruszki lub kolendry) zmiksować w blenderze na jednolitą masę.

Podawać do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb w tym oczywiście do falafela i kebabu oraz do warzyw i sałatek.
Uwaga - bezpośrednio po dodaniu wody sos gęstnieje, ale nie należy się tym martwić, rozrzedzi się podczas miksowania.


2 komentarze:

  1. U nas bardzo dobre tahini i hummus mozna kupic w Lidlu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a u mnie nie ma Lidla, ale tahini i hummus jest w każdym sklepie :P

      Usuń

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...