Samotnego faceta męki - chili con carne

Moje przygody z przygotowaniem chili con carne opisałem tutaj
Jednak polski upór nawet w Arabii Saudyjskiej się przydaje - po niemałych perypetiach i poszukiwaniach udało mi się w końcu kupić w Al-Khobar bazylię.
Ze względu na cenę świeżej bazylii (15 SAR czyli 12,50 pln za mały pęczek), kupiłem suszoną, ale jedzonko i tak wyszło super.
Co ciekawe - kupiłem tutaj obraną z łusek fasolę w puszce, której nigdy nie widziałem w Polsce. Nazywa się to "Fasola w sekretnym sosie" i jest naprawdę doskonała w smaku.

Składniki  
(proporcje dla trzech mocno wygłodniałych facetów, ale czterech też by się najadło :)
  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 1-2 szklanki rosołu wołowego (może być z kostki) 
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy (opcjonalnie)
  • 1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy)
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 
  • 1-3 papryczki chili drobno posiekane
  • 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru 
  • 1 łyżeczka suszonego lub świeżego oregano
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz i sos sojowy do smaku
  • oliwa lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni rozgrzać olej lub oliwę i zeszklić cebulę. 
Dodać posiekany drobno czosnek i smażyć przez 1 minutę cały czas mieszając. Niewielkimi partiami dodawać zmieloną wołowinę i smażyć do czasu, aż mięso będzie dobrze wysmażone. 
Dodać posiekane papryczki chili, pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory z puszki, liście laurowe, kumin i cukier i dusić na niewielkim ogniu około 15 minut mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie dodać odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę, przecier pomidorowy, rosół i oregano. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym

Dusić nadal ma niezbyt silnym ogniu około 15 minut, aż nadmiar sosu odparuje.
Chili con carne powinno być dość gęste, w razie potrzeby można zagęścić przecierem pomidorowym.
Przed podaniem wyjąć liście laurowe. 

Komentarze

  1. Kupiłam ostatnio placki kukurydziane, chyba przeznaczę je na chili con carne. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ostra kuchnie :) wygląda oblednie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis skopiowałam do notatnika i wykorzystam w Polsce - tutaj go nie docenią :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci przypadł do gustu i zapraszam częściej do tej skromnej "oazy" :)

      Usuń
  4. Eej, nie wierzę, że nie ma bazylii. W Q8 bazylia leży w każdym Coopie między innymi zielskami i kosztuje grosze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No przeca znalazłem, ale później i za jakieś absurdalne pieniądze

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: