niedziela, 29 września 2013

Samotnego faceta męki - chili con carne

Moje przygody z przygotowaniem chili con carne opisałem tutaj
Jednak polski upór nawet w Arabii Saudyjskiej się przydaje - po niemałych perypetiach i poszukiwaniach udało mi się w końcu kupić w Al-Khobar bazylię.
Ze względu na cenę świeżej bazylii (15 SAR czyli 12,50 pln za mały pęczek), kupiłem suszoną, ale jedzonko i tak wyszło super.
Co ciekawe - kupiłem tutaj obraną z łusek fasolę w puszce, której nigdy nie widziałem w Polsce. Nazywa się to "Fasola w sekretnym sosie" i jest naprawdę doskonała w smaku.

Składniki  
(proporcje dla trzech mocno wygłodniałych facetów, ale czterech też by się najadło :)
  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 1-2 szklanki rosołu wołowego (może być z kostki) 
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy (opcjonalnie)
  • 1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy)
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 
  • 1-3 papryczki chili drobno posiekane
  • 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru 
  • 1 łyżeczka suszonego lub świeżego oregano
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz i sos sojowy do smaku
  • oliwa lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni rozgrzać olej lub oliwę i zeszklić cebulę. 
Dodać posiekany drobno czosnek i smażyć przez 1 minutę cały czas mieszając. Niewielkimi partiami dodawać zmieloną wołowinę i smażyć do czasu, aż mięso będzie dobrze wysmażone. 
Dodać posiekane papryczki chili, pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory z puszki, liście laurowe, kumin i cukier i dusić na niewielkim ogniu około 15 minut mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie dodać odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę, przecier pomidorowy, rosół i oregano. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym

Dusić nadal ma niezbyt silnym ogniu około 15 minut, aż nadmiar sosu odparuje.
Chili con carne powinno być dość gęste, w razie potrzeby można zagęścić przecierem pomidorowym.
Przed podaniem wyjąć liście laurowe. 

8 komentarzy:

  1. Kupiłam ostatnio placki kukurydziane, chyba przeznaczę je na chili con carne. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placki kukurydziane powinny pasować :)

      Usuń
  2. uwielbiam ostra kuchnie :) wygląda oblednie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis skopiowałam do notatnika i wykorzystam w Polsce - tutaj go nie docenią :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci przypadł do gustu i zapraszam częściej do tej skromnej "oazy" :)

      Usuń
  4. Eej, nie wierzę, że nie ma bazylii. W Q8 bazylia leży w każdym Coopie między innymi zielskami i kosztuje grosze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No przeca znalazłem, ale później i za jakieś absurdalne pieniądze

      Usuń

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...