sobota, 7 września 2013

Ryba pod sezamową kołderką

Osobiście ryb nie jadam bo nie lubię, wyjątek stanowi ryba wołowa, którą ze smakiem zajadałem na Sri Lance - tutaj fotorelacja.
Natomiast Małżonka ma Aleksandra ryby lubi i ostatnimi czasy jada dość często. 
W Al-Khobar wybór ryb zarówno w sklepach jak i w restauracjach mam ogromny, więc musiałem zdobyć przepisy na lokalne potrawy z ryb. 
Poniżej jeden z nich możliwy do przygotowania w polskich warunkach.
W oryginale danie to nosi nazwę tajin samak bi tahina.
Nie wiem jaki jest rodowód tej potrawy, ale w różnych wariantach znana jest zarówno w Arabii Saudyjskiej, jak i w Libanie czy Maroku.

Składniki
  • 1 kg ryby (może być w całości albo filety z dorsza, halibuta, pstrąga itp.) 
  • 3 średniej wielkości posiekane cebule
  • 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1 szklanka pasty sezamowej tahini
  • 50 g dowolnych orzechów bardzo drobno posiekanych (nie jest to konieczne)
  • olej do smażenia (najlepszy będzie olej neutralny w smaku np. kukurydziany lub rzepakowy)
  • 1/2 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie do sosu można dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku lub półtorej łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • po podaniu można udekorować prażonymi ziarnami sezamu lub prażonymi migdałami lub grubo posiekanym szczypiorkiem
Przygotowanie
Filety posolić lub pozostawić na 30 minut w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać olej i na ostrym ogniu podsmażyć filety, tak aby skórka była chrupiąca (średnio po 3-4 minuty na każdą stronę filetu).
Na drugiej patelni podsmażyć na oleju przez około 5 minut  posiekaną cebulę, kiedy zacznie zmieniać kolor dodać posiekane chili i jeszcze chwilę podsmażać.
Z pasty sezamowej, wody oraz soku z cytryny przygotować sos. Sos powinien mieć konsystencję śmietany, jeśli będzie zbyt gęsty dodać nieco więcej wody. Do sosu dodać podsmażoną cebulę z chili i wszystko dokładnie wymieszać.
Filety przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać posiekanymi orzechami, zalać sosem i przykryć folią aluminiową.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut, po tym czasie zdjąć folię i zapiekać kolejne 10 minut.
Podawać z ryżem lub warzywami.
Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...