Paluszki drobiowe

Kolejny przepis z gatunku - "proste jak konstrukcja młotka". 
Danie szybkie, tanie i często serwowane w knajpkach na Bliskim Wschodzie, choć wywodzące się najprawdopodbniej z Pakistanu. 
Przywędrowało do krajów Zatoki Arabskiej (tak się nazywa Zatokę Perską, od strony Arabii Saudyjskiej) wraz z emigrantami i ma bardzo wiele odmian.
Czy smaczne ?
Oceńcie sami :)

Składniki
  • 1/2 kg piersi z kurczaka lub z indyka bez kości (w ostateczności może być mielone drobiowe) 
  • 1 średnia czerwona cebula drobno posiekana 
  • 2 łyżki stołowe drobno posiekanej natki pietruszki lub natki kolendry 
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
  • 2-3 jajka - jedno do mielonego mięsa i jedno lub dwa do panierowania 
  • 2-3 łyżki bułki tartej do mielonego mięsa oraz bułka tarta do panierowania (czasami zamist bułki tartej do mięsa dodaje się mąkę)
  • masło klarowane lub olej do smażenia   
  • przyprawy - po pół łyżeczki: czarnego pieprzu, białego pieprzu, mielonego ziela angielskiego, (ewentualnie zamiast wyżej wymienionych można dodać baharat)
  • sól do smaku
Przygotowanie
Pierś z kurczaka lub indyka pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z posiekaną cebulą, czosnkiem, natką pietruszki lub kolendry, czarnym pieprzem, solą i mielonym zielem angielskim a następnie zmielić w maszynce (na tym etapie nie dodajemy białego pieprzu)
Do zmielonego mięsa dodać jajko, bułkę tartą i dokładnie wyrobić.
Jajko lub jajka do panierowania rozbełtać z białym pieprzem
Uformować paluszki o średnicy ok. 1,5 cm, panierować dwuktotnie w jajku i bułce tartej.
Usmażyć na złoty kolor
 
Źródło







Komentarze

  1. Może i proste, ale prezentują się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny blog!!! Mam dopiero 20 lat, a wczytałam się jak głupia. Jesteście niesamowici!!! :-D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: