9/01/2013

Ogórki małosolne z estragonem - kuchnia ekspatów

Dostaliśmy dziś od  Ingalill - tutaj znajdziecie Jej blog -  przepis na ogórki kiszone małosolne z estragonem
Ingalill mieszka w tureckiej części Cypru i podobnie jak ja musi sobie radzić bez wielu polskich przypraw i produktów.
Zapraszamy wszystkich do dodawania Waszych przepisów do  Kuchni  ekspaty, pomóżcie emigrantom odtworzyć polskie smaki :)

Ogórki kiszono-małosolne bez chrzanu i kopru włoskiego - przepis Ingalill

Składniki (
przepis na 6 litrowych słoików)
  • ogórki gruntowe po 5-6 sztuk na słoik 
  • główka czosnku
  • estragon 1 łyżeczka do herbaty na słoik
  • gorczyca biała (cale ziarenka) 1 łyżeczka od herbaty na słoik
  • 2 łyżki stołowe soli na słoik
  • przegotowana woda
  • sól
Przygotowanie
Ogórki gruntowe, umyte, wkładamy do umytych i wyparzonych słoików najściślej jak się da. W garnku zagotowujemy ok 2 litry wody. Na każdy litrowy słoik wsypujemy po 2 stołowe łyżki soli - niby powinna być szara, kamienna do przetworów - ja nie mam takiej, więc dałam jodowaną taką jaką używam do np solenia potraw. Oprócz 2 łyżek stołowych soli do słoika wkładamy 3-4 ząbki czosnku - mogą być posiekane, 1 łyżeczkę od herbaty ziaren gorczycy białej, 1 łyżeczkę od herbaty estragonu (przywiozłam z Polski). Estragon sprawia, że ogórki będą twarde i nie będą puste w środku. Każdy słoik zalewamy ciepłą, lecz nie wrzącą przegotowaną wodą do pełna. Jeśli zbraknie wody to dogotowujemy.
Przed zakręceniem nakrętek, każdy przecieramy watką nasączoną w alkoholu jaki mamy zaczynając od wódki (najlepsza), kończąc na dobrej whisky.
Szybko zakręcamy słoiki i zostawiamy na 2 dni w kuchni. Potem przenosimy w ciemne i chłodne miejsce 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger