9/26/2013

Kardamon - czym go zastąpić i jak przeliczyć na mielony

Arabii Saudyjskiej różne gatunki kardamonu czyli zielony (najbardziej popularny w Polsce), biały i czarny  można kupić dosłownie wszędzie.
Kardamon jest tutaj dostępny w trzech formach: całe strąki, wyłuskane już nasiona i kardamon zmielony (najmniej aromatyczny, ale też najłatwiejszy w użyciu)

Poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie:
  • kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się jako dodatek do kawy , herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek.  Paweł dodaje zielony lub czarny kardamon także do gulaszu z wołowiny i ... bigosu.
  • kardamon biały - to wybielony zielony kardamon,  używany jest głównie do deserów i pieczywa.
  • kardamon czarny - jest bardziej aromatyczny od wyżej wymienionych, ma charakterystyczny lekko wyczuwalny zapach dymu i stanowi główny składnik mieszanki garam masala. Dodaje się go też do pikantnych potraw oraz dań wymagających długiego czasu gotowania. Czarny kardamon często dodawany jest w całych strąkach, które zgniata się lekko, tak aby nasiona nie wypadały z torebki nasiennej. Może być stosowany zamiennie z zielonym kardamonem. 

Pojawiły się natomiast pytania jak przeliczyć np. strąki kardamonu na kardamon mielony oraz czym można zastąpić kardamon.

Przelicznik wygląda następująco
  • 5 strąków zielonego kardamonu to mniej więcej tyle co jedna płaska łyżeczka kardamonu mielonego
  • 2- 3 strąki czarnego kardamonu to odpowiednik jednej płaskiej łyżeczki mielonego..Nasiona czarnego kardamonu są zazwyczaj większe, ale też dodaje się go do potraw w większej ilości 
Kardamon można zastąpić mieszając w równych proporcjach mieloną gałkę muszkatołową z cynamonem i imbirem.
Podobno (ale tego jeszcze nie sprawdziliśmy) można też zastąpić kardamon mieszając ze sobą zmielony czosnek, cynamon i imbir lub zmieloną trawę cytrynową.


Kardamon - czym go zastąpić i jak przeliczyć na mielony
Kardamon - czym go zastąpić i jak przeliczyć na mielony

10 komentarzy:

  1. To prawda ! Nie ma jak kuchnia emigranta :) Pozdrowienia z Melbourne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jaką kuchenną kreatywność wyzwala brak niektórych składników :D

      Usuń
  2. Ale po co zastępować kardamon? jest dostępny wszędzie :)
    nie ma jak świeżo utłuczony w moździerzu :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem po co, może się komuś nie chciało iść do sklepu (ten post jest odpowiedzią na pytanie, które dostaliśmy przez formularz kontaktowy)

      Usuń
    2. Po to, że jak się zaplanowało danie, wszystkie składniki kupione, a nagle się okazuje, że kardamonu niet, to szkoda, żeby się pozostałe składniki zmarnowały ;)

      Usuń
    3. Jednak nie jest dostępny wszędzie ;) mam nadzieję, że zamienniki będą nadawały smak chociaż trochę zbliżony do kardamonu ;)

      Usuń
  3. Czarny kardamon właśnie niedawno kupiłam, bo niedawno wpadł mi w oko przepis z czarnym kardamonem, więc coś tam pewnie upichcę do akcji

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekamy w takim razie z niecierpliwością na przepis :)

      Usuń
  4. Uwielbiam kardamon, zaopatruje się w niego w sklepie www.nps-mix.pl polecam!! Jeśli miałabym coś doradzić to kupujcie raczej kardamon jeszcze nie wyłuskany, bo każdy inny traci szybko swój aromat, przede wszystkim traci nutę cytrynową. Z tym mieszaniem czosnku z imbirem i innymi przyprawami to bym raczej uważała, bo chyba nie da się zastąpić tak specyficznego samku i aromatu jaki ma kardamon.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger