czwartek, 5 września 2013

Farsz na pierogi i uszka

Dziś kolejna porcja przepisów z serii Kuchnia ekspaty czyli jak przygotować potrawy kuchni polskiej nie mając dostępu do polskich produktów.
Mieszkająca w tureckiej części Cypru Ingalil jest prawdziwą kopalnią pomysłów na odtworzenie polskich smaków na emigracji. 
Moja Gadzina i ja szczerze Ją podziwiamy i z niecierpliwością czekamy na kolejne przepisy.

A Was serdecznie zapraszamy do lektury bloga o codziennym życiu Polki  

Poniżej przepisy w takiej formie, w jakiej otrzymaliśmy je od Ingalil.
Wszystkich miłośników kuchennych eksperymentów zapraszamy do wspólnej zabawy i nadsyłania Waszych przepisów ;)

Wigilijne pierogi i uszka bez grzybów i kiszonej kapusty, ale ciągle postne !

Składniki:
ciasto na pierogi, takie jakie zawsze robicie, każdy ma inne sposoby, wiec nie podaję przepisu.

  • kapusta biała (mała główka) 
  • pieczarki
  • cebula
  • ziemniaki
  • sól i pieprz

Farsz na pierogi z ziemniakami i cebulką (pomysł mojego śp. dziadka):
Ziemniaki ugotowane dzień wcześniej, mielimy lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy sól, pieprz oraz podsmażoną cebulkę, wcześniej pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy i takim farszem napełniamy ciasto pierogowe, zalepiamy pierożki i dalej postępujemy jak zawsze. Te pierogi są bardzo smaczne, można je podsmażyć albo wrzucić na wodę, ja je nawet mrożę, a potem jak mam chęć, zamrożone wrzucam na wrzące i obiad gotowy :) 

Proszę nie mylić ich z ruskimi, bo w tym przypadku są tu same ziemniaki nie ma białego sera.

Farsz na uszka do barszczu:
Pieczarki - w zależności ile zjemy to albo pół kilo albo kilogram. Pieczarki myjemy i drobniutko siekamy, bądź prościej jest je zmielić maszynką do mięsa, ja nie mam więc muszę siekać drobno. Podsmażamy cebulkę na oleju, kiedy będzie podsmażoną wrzucamy pieczarki i tak doprawione sola i pieprzem dusimy do miękkości. Ostudzamy i zimny farsz nakładamy do uszek. Dalej postępować jak w przypadku zwykłych uszek z grzybami.

Farsz na pierogi z kapustą:
- można zrobić z kapusta i pieczarkami, w tym przypadku farsz pieczarkowy zrobić tak samo jak do uszek.

  • biała kapustę szatkujemy drobno, jak najcieniej, zasypujemy solą, żeby zmiękła - ok 750 gr białej kapsty *jeśli robimy pierogi z samą kapustą bez pieczarek, nie dodajemy cebuli* 
  • 2 jajka na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki oleju
Osoloną kapustę włożyć na dużą patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć często mieszając. Dodać posiekane jajka (jeśli robimy z pieczarkami i kapusta, jajka pominąć), doprawić sola, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem.
Kiedy kapusta zmięknie zdjąć z ognia, farsz ostudzić (w tym momencie można wymiesza z farszem pieczarkowym), a następnie nałożyć na przygotowane ciasto i zlepić pierogi. Dalej postępować tak samo jak w przypadku każdych innych pierogów.

Wszystkie farsze wypróbowałam i przetestowałam :) 

pozdrawiam z tureckiej części Cypru
Ingalil  z kraju, który nie istnieje



Kulinarne rozterki ekspatów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...