9/22/2013

Aromatyczny gulasz drobiowy z żurawiną

Chociaż w Arabii Saudyjskiej dostępna jest tylko żurawina i sok żurawinowy z importu, to w Arab News natknąłem się przez przypadek na artykuł promujący żurawinę i jej walory prozdrowotne.
Zasięgnąłem więc "języka" i okazało się, że żurawina jest tutaj bardziej popularna niż myślałem.
Na bazie żurawiny przygotowuje się m.in. gulasz drobiowy, serwowany jako danie rozgrzewające, zwłaszcza zimą, kiedy temperatura w Arabii Saudyjskiej spada nawet do....  +15 stopni C
Gulasz ten najlepiej smakuje podgrzany następnego dnia, kiedy nabierze odpowiedniego aromatu.

Składniki
  • 1 kg piersi kurczaka (lub indyka) pokrojonych w dość grube (ok. 1 cm) plastry
  • 1,5 szklanki świeżej lub 1 szklanka suszonej żurawiny zmiksowanej w blenderze
  • 1 duża cebula posiekana w kostkę lub cienkie półplasterki
  • 1 papryczka chili drobno pokrojona lub chili w proszku 
  • 1 łyżka płynnego miodu 
  • 1 łyżka startego na tarce imbiru 
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 
  • 1 kostka rosołu drobiowego rozpuszczona w szklance wody (jeśli używamy suszonej żurawiny ilość wody trzeba zwiększyć do 1,5 szklanki)
  • olej do smażenia 
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie pół szklanki świeżej żurawiny i natka pietruszki do dekoracji
  • ewentualnie niewielka ilość mąki do zagęszczenia sosu, ale nie sądzę, żeby była potrzebna

Przygotowanie
Kawałki kurczaka  podsmażyć na oleju na złoty kolor. Na drugiej patelni podsmażyć na oleju pokrojoną cebulę, aż lekko zbrązowieje. Dodać kurczaka, papryczkę chili, kardamon i cynamon i smażyć jeszcze około 2 minut, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Dodać bulion drobiowy, żurawinę, miód i imbir. Doprowadzić do wrzenia i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (około 15 minut). W razie potrzeby podlać wodą.

Źródło

12 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie, więc może kiedyś się odważę - kiedyś, kiedy będę mieć więcej składników niż tylko sól i pieprz ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sól i pieprz to rzeczywiście trochę mało :)

      Usuń
  2. Musze poszukac zurawiny na Cyprze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba powinna być, skoro jest w Saudi to i u Ciebie będzie

      Usuń
  3. Świetnie wygląda i kusi. Brakuje mi w domu tylko kardamonu, ale już wpisuję na listę zakupów. Obiecuję przetestować i dam znać :) Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja juz sobie nie wyobrażam życia bez kardamonu.
      Podobnie jak imbir Gadzina dodaje go nawet do rosołu

      Usuń
  4. witam :)
    jestem pierwszy raz ale ,,zaparkuję'' na dłużej :) pyszne i proste.
    lecę zaraz po żurawinę.
    pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozgość się w naszej oazie i zapraszamy częściej :)

      Usuń
    2. wyjszło pyszne , tylko swieza żurawina kwasu ,,wypusciła'' sporo i musiałam dodać brazowego cukru.
      idealne danie, również :), na spadającą ponizej zera temperaturę :)
      niestety, nie wiem jak smakuje na drugi dzień, przynajmniej tym razem,wszystko znikło od razu...
      pozdrawiam z Nowego Targu :) Monika

      Usuń
    3. trzeba było zrobić więcej :)

      Usuń
  5. Jak ja sie ciesze, ze na Was trafilam! Chociaz nie...to Wy trafiliscie na mnie;)
    Poczulam sie tu jak w raju! Ile wspanialych przepisow!:)
    Dobrze, ze juz jestem po pierwszym sniadaniu i generelnie rano nie mam zwyt wielkiego apetytu, ale bede musiala pamietac aby nie wpadac tu przed obiadem:)))
    Pozdrawiam was goraco!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszamy częściej :)
      Wiele przepisów, jak pewnie zauważyłaś, pochodzi od naszych znajomych lub moich od Współpracowników

      Usuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger