8/31/2013

Zupa grzybowa - kuchnia faceta

Poniżej przepis na klasyczną zupę grzybową w wersji mojego Teścia.
A wiadomo, że jak facet gotuje to musi być smaczne :)


Wszystkich gotujących zapraszamy do udziału w akcji
Kuchnia ekspata
Pomóż emigrantom odtworzyć polskie smaki :)


Składniki
  • 5–7 dag suszonych grzybów  
  • 1 pietruszka średniej wielkości 
  • 1 średnia cebula  
  • biała część średniej wielkości pora 
  • ½   selera 
  • 2 marchewki 
  • 2 liście laurowe 
  • 1 lub 2 kostki bulionowe (wołowa, warzywna lub grzybowa) 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 150 ml śmietany 18% (jeśli ktoś lubi)
Przygotowanie
Grzyby  namoczyć na całą noc w przegotowanej chłodnej wodzie, a następnie gotować ok. 30 minut na małym ogniu (jeśli zrobią się burzyny, trzeba je zdjąć)
Obrane i umyte warzywa dodać do gotujących się grzybów. Wrzuć kostkę bulionową, dodć liść laurowy, ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kiedy warzywa będą miękkie przecedzić wywar.  Suszone grzyby  pokroić w malutkie kawałki lub lekko zmiksować zupę blenderem. Marchewkę także zmiksować i dodać do zupy. (pozostałych warzyw nie dodajemy)
Mąkę wymieszać ze śmietaną lub zimną wodą a następnie zahartować kilkoma łyżkami bulionu i dodać do zupy.

Podawać z łazankami, makaronem lub chlebem.


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dla mnie jej podstawową zaletą jest to, że można ją zrobić z suszonych grzybów

      Usuń
  2. wygląda pysznie :) Moja inspiracja na dzisiejszy obiad :) Pozdrawiam. Kuchnia Kachny :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger