piątek, 30 sierpnia 2013

W paprykowym świecie - faszerowana papryka

Odebrałam dziś prezent, który Paweł otrzymał od Ani z bloga Mulinowe Misie
Paweł zapoznał się już przez Skype ze swoimi nowymi Przyjaciółmi i zgodnie z życzeniem Ani nadał im imiona.
Miś został nazwany Stanisławem na cześć Stanisława Barei, reżysera kultowej komedii.
Wielbłąd zaś otrzymał imię Mel - jako zdrobnienie od "Camel" .
Dopóki Paweł nie otrzyma wszystkich stosownych papierów niezbędnych do mojego wyjazdu do Arabii Saudyjskiej,  Mel i Stasio będą zwiedzać Polskę.
Dziś udały się w swoją pierwszą podróż do "Paprykowego Świata" gdyż na obiad zaplanowałam pikantną faszerowaną paprykę :)

Składniki 

  • 4 papryki średniej wielkości (preferuję czerwone, ale mogą być w dowolnym kolorze)  
  • 1 mała papryczka chili drobno posiekana
  • 500 g  mielonego mięsa (wołowe, wołowo-wieprzowe lub z indyka)
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 całe jajo
  • 2-3 łyżki stołowe bułki tartej
  • olej do podsmażenia cebuli
  • 1 litr przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier i sos sojowy do smaku
  • ewentualnie 4 plasterki kiełbasy chorizio
Przygotowanie Odciać ogonki papryki i wyjąć ze środka białe części wraz z nasionami. Ogonki pozostawić, posłużą nam do zamknięcia papryki po napełnieniu farszem.Drobno posiekaną cebulę lekko zrumienić na patelni i dodać do mięsa mielonego. Przyprawić mięso solą i pieprzem i dokładnie wymieszać z cebulą.Dodać jako, bułkę tartą i jak najdrobniej posiekane chili i jeszcze raz wyrobićNapełnić papryki farszem, ugniatając go w środku papryk małą łyżeczką.Zakryć ogonkami i ewentualnie plasterkiem chorizio i ułożyć pionowo w rondlu. Dodać przecier pomidorowy (jeśli jest zbyt gęsty podlać odrobiną wody lub bulionu mięsnego), tak aby zakrywał całkowicie papryki.Gotować na niewielkim ogniu około godziny.Wam życzymy smacznego, 

Ani serdecznie dziękujemy za wspaniały prezent 
a Was zachęcamy do odwidzenia Jej bloga i zamówienia sobie Małego Mulinowego Przyjaciela 

2 komentarze:

  1. Nie ma to jak papryczka z mięskiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, zwłaszcza w kraju, gdzie każda wędlina ma smak .... tektury :)

      Usuń

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...