niedziela, 18 sierpnia 2013

Sos chrzanowy w trzech wariantach - z serii przepisy Wielbłąda

Sos chrzanowy ma dla nas kilka niezaprzeczlnych zalet:
- jest bardzo łatwy do przyrządzenia
- nie jest pracochłonny (czas przygotowania to około 15 minut)
- pasuje do wielu dań  m.in. z  drobiu, wołowiny, ryb, jajek
- można go podawać na ciepło i na zimno


Składniki - wariant pierwszy

  • 100-150 g ostrego tartego chrzanu
  • 200 g gęstej śmietany minimum 18%
  • 1/2 szklanki rosołu lub bulionu wołowego lub wywaru warzywnego (może być więcej, jeśli sos ma być rzadki)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 niezbyt czubata łyżka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki wody
  • sól i pieprz (najlepiej biały),  
  • ewentualnie szczypta gałki muszkatołowej do smaku lub sproszkowanej gorczycy
  • ewentualnie koperek do dekoracji  
  • ewentualnie kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie 
Rosół (lub bulion wołowy lub wywar warzywny) połączyć ze śmietaną i żółtkiem, dokładnie wymieszać, a nstępnie podgrzać, uważając aby śmietana się nie zważyła. Dodać chrzan, cukier, sól i pieprz i dalej podgrzewać, od czasu do czasu mieszając. 
Mąkę rozrabić z wodą i bardzo powoli dodać do sosu dla uzyskania pożądanej gęstości. Podgrzewać do czasu, aż sos zgęstnieje i będzie gorący.
Podawać na ciepło.

****************************************************************
Składniki - wariant drugi
  • 200 g gęstej śmietany minimum 18%
  • 150 -200 g ostrego tartego chrzanu
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 całe jajko

Przygotowanie  
W rondelku rozpuścić masło i dodać cukier. 
Kiedy cukier się rozpuści, dodać chrzan i dokładnie wymieszać. 
W międzyczasie bardzo dokładnie rozrobić śmietanę z jajkiem i powoli dodawać do rondelka cały czas mieszając aby sos się nie rozwarstwił.
Nadal mieszając podgrzewać do czasu, aż sos zgęstnieje (sos powinien zacząć bulgotać).
Podawać na zimno.

****************************************************************
Składniki - wariant trzeci - do kanapek lub warzyw
    • 1 czubata łyżka ostrego chrzanu
    • 1 płaska łyżka majonezu
    • 1 łyżka gęstej śmietany
    • 1 mała łyżeczka soku z cytryny lub limonki lub octu winnego
    • sól, biały pieprz do smaku
    • ewentualnie mała szczypta mielonej gorczycy

    Przygotowanie
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą.
    Przed podaniem schłodzić w lodówce

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    :)

    Camelkowe opowieści

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...