środa, 28 sierpnia 2013

Ramadanowy deser z daktylami


Jest to deser bardzo często podawany w  Arabii  Saudyjskiej  na  iftar  (arab. إفطار ) czyli pierwszy posiłek, spożywany  po zachodzie słońca w okresie Świętego Miesiąca Ramadan. 
Podobno deser ten wywodzi się z położonej w centrum kraju prowincji Al-Qaşīm.


Składniki
  • 1/2 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów w płatkach 
  • 3 szklanki miękkich daktyli bez pestek  
  • 8 łyżek stołowych niesolonego masła 
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu 
  • 4 łyżeczki brązowego cukru 
  • duża szczypta szafranu
Przygotowanie
Daktyle wypestkować i posiekać
Na suchej patelni lekko upróżyć mąkę na jasnozłoty kolor.
W głębokiej patelni rozpuścić masło. Dodaj orzechy lub migdały i lekko zezłocić cały czas mieszając.
Następnie dodać kardamon i brązowy cukier, a kiedy cukier się rozpuści dosypać posiekane daktyle i mąkę.
Wymieszać bardzo dokładnie wszystkie składniki  i cały czas mieszając podgrzewać, aż daktyle będą dokładnie pokryte mąką. Zdjąć z ognia
Dodać szafran i kiedy masa lekko przestygnie wyrobić ją raz jeszcze ręką.
Z masy można uformować kulki wielkości dużego orzecha lub tak jak w Arabii Saudyjskiej podawać w dużej salaterce, aby każdy sam nałożył sobie odpowiednią porcję.
Podawać do kawy 

Uwaga - deser można zmodyfikowac, ale nie będzie już wtedy tradycyjnym daniem saudyjskim. 
Poniżej wersja uproszczona i ... mniej kaloryczna :)

Składniki
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub migdałóww płatkach 
  • 3 szklanki miękkich daktyli bez pestek 
  • ewentualnie pół łyżeczki mielonego kardamonu
Przygotowanie
Daktyle wypestkować i zmielić na pastę w blenderze (z dodatkiem kardamonu lub bez niego)
Połączyć pastę z daktyli z orzechami lub migdałami i dokładnie wymieszać.
Z powstałej masy formować kulki lub masę rozwałkować przez folię na stolnicy i kroić w niewielkie prostokąty.

Źródło




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...