Ramadanowy deser z daktylami


Jest to deser bardzo często podawany w  Arabii  Saudyjskiej  na  iftar  (arab. إفطار ) czyli pierwszy posiłek, spożywany  po zachodzie słońca w okresie Świętego Miesiąca Ramadan. 
Podobno deser ten wywodzi się z położonej w centrum kraju prowincji Al-Qaşīm.


Składniki
  • 1/2 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów w płatkach 
  • 3 szklanki miękkich daktyli bez pestek  
  • 8 łyżek stołowych niesolonego masła 
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu 
  • 4 łyżeczki brązowego cukru 
  • duża szczypta szafranu
Przygotowanie
Daktyle wypestkować i posiekać
Na suchej patelni lekko upróżyć mąkę na jasnozłoty kolor.
W głębokiej patelni rozpuścić masło. Dodaj orzechy lub migdały i lekko zezłocić cały czas mieszając.
Następnie dodać kardamon i brązowy cukier, a kiedy cukier się rozpuści dosypać posiekane daktyle i mąkę.
Wymieszać bardzo dokładnie wszystkie składniki  i cały czas mieszając podgrzewać, aż daktyle będą dokładnie pokryte mąką. Zdjąć z ognia
Dodać szafran i kiedy masa lekko przestygnie wyrobić ją raz jeszcze ręką.
Z masy można uformować kulki wielkości dużego orzecha lub tak jak w Arabii Saudyjskiej podawać w dużej salaterce, aby każdy sam nałożył sobie odpowiednią porcję.
Podawać do kawy 

Uwaga - deser można zmodyfikowac, ale nie będzie już wtedy tradycyjnym daniem saudyjskim. 
Poniżej wersja uproszczona i ... mniej kaloryczna :)

Składniki
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub migdałóww płatkach 
  • 3 szklanki miękkich daktyli bez pestek 
  • ewentualnie pół łyżeczki mielonego kardamonu
Przygotowanie
Daktyle wypestkować i zmielić na pastę w blenderze (z dodatkiem kardamonu lub bez niego)
Połączyć pastę z daktyli z orzechami lub migdałami i dokładnie wymieszać.
Z powstałej masy formować kulki lub masę rozwałkować przez folię na stolnicy i kroić w niewielkie prostokąty.

Źródło




Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: