piątek, 23 sierpnia 2013

Om Ali (Umm Ali) - deser wg Hossama


Mój egipski kolega - Hossam podał mi jakiś czas temu przepis na doskonały arabski deser. 
Nie jest on może dietetyczny, ale za to .... bardzo smaczny :)
W Arabii Saudyjskiej jest on bardzo popularny, więc delektuję się nim przy każdej okazji.
I od razu wiadomo, dlaczego po roku pobytu tutaj większości ekspatów przybywa na wadze po kilka kilogramów :)



Składniki
  • 1 opakowanie rozmrożonego ciasta francuskiego (można zastąpić 450 g płatków kukurydzianych z miodem - produkują takie m.in. Nestl, ale..... to już nie ten sam smak)
  • 1 szklanka posiekanych orzechów pekan albo innych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych 
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1,25 szklanki cukru 
  • 4 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki śmietany tortowej albo piana ubita z białek jaj
  •  masło do posmarowania blachy 

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170-180 stopni
Ciasto ułożyć na wysmarowanej masłem blasze i upiec zgodnie z instrukcją każdy arkusz na jasno złoty kolor
Kiedy wszystkie arkusze będą gotowane porwać je na małe kawałki.
Wymieszać orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe i ćwierć szklanki cukru. Dodać upieczone połamane na niewielkie kawałki ciasto i połączyć z bakaliami, a następnie przełożyć do formy do zapiekania. 
Mieszaninę ciasta, orzechów, rodzynek i wiórków kokosowych zalać mlekiem zagotowanym z połową szklanki cukru. 
Ubić śmietanę (lub białka jajek) z resztą cukru i posmarować wierzch deseru. 
Piec na najwyższym poziomie piekarnika z włączoną górną grzałką, w temp. 180°C przez 10 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje.
Umm Ali


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...