9/09/2015

Ogórki curry do słoików

Zapytała mnie ostanio moja ulubiona szkocka Sznupcia co to sa ogorki curry
Ogórki curry to rodzaj ogórków konserwowych, które oboje z Gadziną bardzo lubimy, co należy uznać za fenomen, bo Gadzina warzyw zazwyczaj nie je.
Jest to jeden z niewielu przetworów, które można bez najmniejszego problemu przygotować w niemal każdym miejscu na świecie :)



Składniki 
  • 2,5 kg ogórków
  • 2  cebule
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka octu 10% lub 1,5 szklanki octu 6%
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki curry (można nieco mniej)
  • 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 czubata łyżeczka nasion gorczycy
  • opcjonalnie 1 bardzo mała ostra papryczka pokrojona w cienkie paski
Przygotowanie
Ogórków nie obieramy.
Ogórki pokroić wzdłuż w ćwiartki lub w ósemki lub w dość grube plastry.
Cebule przekroić na pół i pokroić cienkie w piórka.
Dodać sól, dokładnie wymieszać i odstawić na 3-4 godzny, żeby ogórki puściły sok, którego nie wylewamy.
W międzyczasie zagotować ocet z cukrem i poczekać aż wystygnie..
Po 3-4 godzinach zalewę z cukru i octu wlać do ogórków, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Ogórki układać ciasno w słoikach i zalać powstałą z ogórków, octu, cukru i przypraw zalewą.
Pasteryzować około 10 minut. 
Sposoby krojenia ogórków

i już w słoikach  :) (zdjęcie niestety z telefonu)



17 komentarzy:

  1. bardzo lubie curry, ciekawa jestem jak takie ogórki smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakują rewelacyjnie, ale to trzeba sprawdzić samemu :)

      Usuń
  2. Robiłam rok temu, ale dałam za mało curry. W tym roku zrobię wg twojego przepisu, tym bardziej, że te ogórki pasują i do mięs w sosie i do kanapek

    OdpowiedzUsuń
  3. Pawełku a Curry to masz na myśli tą zwykłą mieszankę w proszku, tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :)
      W Polsce najlepiej sprawdza się firmy "Kamis", my mamy zapas przywieziony ze Sri Lanki

      Usuń
  4. przepraszam za głupie pytania ale to moja pierwsza przygoda z ogórkami ;)
    1.po jakim czasie ogórki są gotowe do jedzenie?
    2.pasteryzujemy w garnku z wodą tak? gotujemy 10minut?

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ad. 1 - Ogórki można jeść już następnego dnia, ale najlepiej smakują po tygodniu lub później

      Ad. 2 - Tak, pasteryzujemy w garnku z wodą, której temperatura jest bliska wrzeniu. Po pasteryzacji gorące słoiki odwracamy do góry dnem i czekamy, aż ostygną

      Usuń
  5. czyli nie zostawiamy ich w garnku aż ostygną? gdzieś tak wyczytałam :|
    dziękuję za expresową odpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My nie zostawiamy w garnku, choćby dlatego, że ogórki bardzo łatwo przegotować i wtedy są niesmaczne

      Usuń
  6. moje wieczka nie wklęsły :( jest jakaś nadzieja że będą zjadliwe? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobrze, że są wklęsła - tak powinno być. Wszystko super zrobiłaśź

      Usuń
    2. ale właśnie nie są wklęsłe :(

      Usuń
    3. Poczekaj do jutra, wieczka robią się wklęsłe po wystudzeniu. Jeśli postawiłaś słoiki do góry dnem i nic z nich nie cieknie, to wszystko jest dobrze zrobione. Wieczko nie zawsze robi się wklęsłe, zwłaszcza, jeśli nakrętki były wcześniej używane.
      To, że wieszko nie jest wklęsłe, nie oznacza, że się są źle zapasteryzowane.
      Jakiej pojemności są te słoiki ?

      Usuń
    4. wczoraj odkręciliśmy słoik, zjedzone ! wyszły pysznie, może trochę za ostre, dzisiaj dam mniej papryki, robie kolejne! dzięki za przepis :)

      Usuń
    5. Zawsze do usług :)
      Dołącz do naszej akcji Kuchnia ekspaty - przepisy możesz dodawać tutaj

      Usuń
  7. Hej, ile Ci wyszło słoików z tego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger