8/24/2013

Naleśniki - przepis na ciasto doskonałe

Nikt dokładnie nie wie skąd pochodzą naleśniki. Jadaliśmy je w różnych odmianach niemal w każdym kraju, który odwiedzaliśmy. 
Można jed podawać na słodko albo z farszem mięsnym lub warzywnym, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.


Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
  • 2 jajka, 
  • duża szypta soli.  
Przygotowanie
Wszystkie składniki miksujemy razem i odstawiamy na 20 - 30 minut, żeby ciasto odpoczęło.

Jeżeli ciasto okaże się zbyt gęste lub zbyt płynne, konsystencję możemy regulować dodając odrobiną mąki lub wody.
Na przetartą tłuszczem patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron.

Tak przygotowane naleśniki możemy podawać zarówno na słodko (z dżemem, owocami, serem, sosem czekoladowym, bananami itd.) jak i na ostro z farszem mięsnym, ewentualnie z warzywami.

2 komentarze:

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger