8/29/2013

Mleko imbirowe - smaki Bliskiego Wschodu


Jako przyprawa imbir jest używany od kilku tysięcy lat. Słynie też ze swoich właściwości leczniczych, zwłaszcza jako środek łagodzący dolegliwości trawienne i obniżający poziom cholesterolu. 
Rozgrzewając organizm.imbir poprawia krążenie krwi, a działając przeciwkaszlowo przynosi ulgę w przeziębieniach.
W Arabii Saudyjskiej, sąsiednim Bahrajnie i Omanie na przeziębienia i grypę podaje się mleko imbirowe.
Działa doskonale :)


Składniki
  • 5-7 cm kawałek imbiru  
  • 3 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki wody 
  • cukier lub miód do osłodzenia 
  • ewentualnie 2 nieduże banany i szczypta cukru waniliowego

Przygotowanie
Imbir obrać ze skórki i pokroić w grube (ok. 1 cm) plasterki.
W małym rondelku zagotować wodę i dadać imbir. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień  i gotować 7-9  minut, do czasu aż woda nabierze zółtawego koloru. Wyjać imbir i wyrzucić, a wodę odlać do szklanki.
W rondelku zagotować mleko, dodać wodę imbirową, osłodzić miodem lub cukrem.

Uwaga - jeśli napój ma być pożywny, to po przestudzeniu mleka (powinno być chłodne) zmiksować je z bananami i szczyptą cukru waniliowego




rozgrzewa cały organizm.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/cudowny-imbir-wlasciwosci-lecznicze-i-odchudzajace-imbiru_33621.html
rozgrzewa cały organizm.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/cudowny-imbir-wlasciwosci-lecznicze-i-odchudzajace-imbiru_33621.html
imbir jest używany do celów leczniczych i jako przyprawa od co najmniej 5000 lat. Na całym świecie znany jest z właściwości łagodzenia wymiotów, porannych nudności oraz innych dolegliwości trawiennych, - See more at: http://www.digest.com.pl/imbir-leczy-od-pieciu-tysiacleci#sthash.bDkKhs7N.dpuf
imbir jest używany do celów leczniczych i jako przyprawa od co najmniej 5000 lat. Na całym świecie znany jest z właściwości łagodzenia wymiotów, porannych nudności oraz innych dolegliwości trawiennych, - See more at: http://www.digest.com.pl/imbir-leczy-od-pieciu-tysiacleci#sthash.bDkKhs7N.dpuf

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger