czwartek, 22 sierpnia 2013

Marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb


To moja ulubiona marynata do mięsa i ryb. 
Można oczywiście kupić gotową w sklepie, tylko.... po co skoro ta zrobiona w domu będzie smaczniejsza :)
Poniżej proporcje na 4 udka z kurczaka albo 4 plastry karkowki.


Składniki 
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru lub płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki imbiru  (najlepiej świeżego, startego na tarce (w ostateczności może być imbir mielony)
  • 2 łyżki stołowe octu winnego
  • 1 duży ząbek czosnku (drobno posiekany lub zmiażdżony)
  • opcjonalnie przecier pomidorowy 2 łyżki stołowe

Przygotowanie
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. 
Mięso marynować minimum 3 godziny przed pieczeniem, ale im dłużej tym będzie smaczniejsze
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C
Czas pieczenia zaleźy od rodzaju mięsa.
Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...