środa, 28 sierpnia 2013

Mandi (mandy) do drobiu i jagnięciny

Staramy się spopularyzować na tym blogu kuchnię krajów Zatoki Perskiej, a w szczególności bardzo mało znane i niedoceniane w Polsce przepisy z  Arabii  Saudyjskiej.
Wiele saudyjskich potraw można bez problemu przygotować w polskich warunkach.
Z drugiej strony będziemy wdzięczni, jeśli weźmienie udział w naszej akcji 
               Kuchnia  ekspaty
i podpowiecie nam oraz innym Emigrantom, jakimi substytutami zastąpić niedostępne w Arabii Saudyjskiej polskie produkty.   


Nazwa mandi (ang. mandy, arab. المندي ) pochodzi od arabskiego słowa nada oznaczającego rosę i doskonale charakteryzuje sposób przyrządzania mięsa, które po upieczeniu jest wilgotne.
Wywodzącą się właśnie z  Arabii  Saudyjskiej, ale bardzo popularną także w Jemenie i innych krajach Bliskiego Wschodu, mieszankę mandi stosuje się najczęściej do  kurczaka  lub  jagnięciny 
Kurczaka mandi marynujemy przez co najmniej godzinę i pieczemy bez dodatku tłuszczu.w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni. W polskich warunkach najlepiej zrobić to w rękawie foliowym, który trzeba rozciąć na około 20 minut przed końcem pieczenia, aby odparować nadmiar wody.
Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka.
Kurczak mandy jest podawany z ryżem. 
Dawniej Beduini przygotowywali kurczaka mandi w "tandoor" czyli wykopanej w ziemi dziurze oblepionej w środku gliną. Dzięki temu mięso po upieczeniu pozostawało soczyste. Dziś tandoor" są coraz rzadziej spotykane.

Składniki (proporcje na jednago dużego kurczaka, z podanych poniżej ilości powstanie ok. 1/3 szklanki przyprawy)
  • 2 łyżki stołowe ziaren zielonego kardamonu (ziarna trzeba wyjąć najpierw ze strąków) 
  • 2 łyżki stołowe całych goździków 
  • 1,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
  • 1-2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarenkach
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru (jeśli używamy świeżego imbiru to około 1,5 do 2 łyżeczek)
  • 2-4 liście laurowe w zależności od wielkości

Przygotowanie
Wszystkie składniki zmielić razem w młynku do kawy lub utłuc w moździerzu, natrzeć nimi podzielonego na części kurczaka i marynować przez minimum godzinę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...