środa, 21 sierpnia 2013

Leczo do słoików - z serii "Przepisy Wielbłąda"

Oboje bardzo lubimy leczo. Często robimy je też w formie przetworów.  
Właśnie leczo w słoikach, ratowało nas niejednokrotnie, kiedy pojawili się niezapowiedziani, ale bardzo głodni Goście.
W Al-Khobar, przetworów robić nie będziemy, ale mam nadzieję, że Wam przyda się ten przepis :)



Składniki (na 5 - 6`słoików o pojemności ok. 1 litra)
  • 3 kg różnokolorowej mięsistej papryki (w naszym przypadku 2 kg czerwonej i po 0,5 kg zółtej i zielonej papryki)
  • 3 kg pomidorów
  • 1,5 kg cebuli
  • 1 - 2  łyżeczki papryki mielonej (ostrej lub łagodnej w zależności od preferencji) 
  • opcjonalnie 1 płaska łyżka stołowa cukru dla podbicia smaku
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie 1 - 2 papryczki chili

Przygotowanie
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. 
Pomidory włożyć na minutę do wrzątku, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki
W dużym garnku na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę. Dodać pomidory (ewentualnie także cukier) i dusić około 5 minut. Następnie dodać paprykę i nadal dusić na wolnym ogniu do czasu, aż papryka będzie na pół twarda.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. 
Gorące leczo przełożyć do czystych, wyparzonych słoików.
Słoiki dokładnie zamknąć i pasteryzować około 20 minut.
Po otwarciu słoika do tak przygotowanego leczo wystarczy dodać podsmażoną kiełbaskę lub boczek i obiad gotowy :)

Sposób krojenia papryki do leczo

2 komentarze:

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...