wtorek, 27 sierpnia 2013

Kulinarne rozterki emigrantów :)

Czy zastanawialiście się kiedyś jak zrobić bigos nie mając dostępu do wieprzowiny i kiszonej kapusty ?
Jaką przyprawą zastąpić jałowiec, żeby nadać smak pasztetom ?
Co dodać do ogórków kiszonych, żeby choć trochę przypominały smakiem te polskie, nie mając chrzanu i liści wiśni ? Takie pytania zadają sobie niejednokrotnie emigranci, zarówno Ci mieszkający w Europie jak i na  Bliskim  Wschodzie, w Ameryce Południowej, Azji czy Australii. 


Liczymy na to, że dodając Wasze przepisy, podpowiecie nam - ekspatom, jak takie problemy rozwiązać :)

Będziemy  wdzięczni  za  każdy przepis,  który  można  wykorzystać  w  kraju,  gdzie  wieprzowina  jest  zabroniona,  gdzie  nie  ma  mąki  żytniej,  a  o  tradycyjnym  polskim  żurku  i  ogórkach  małosolnych  można  tylko  pomarzyć.
Przyjmiemy  też  z  radością  każdy  przepis,  który  pomoże  Emigrantom  w innych  krajach  odtworzyć  polskie  smaki. 

Nie myślcie jednak, że narzekamy :)
Chcielibyśmy jedynie rozbudować nasz jadłospis o potrawy, które będą przypominały smakiem kuchnię polską lub węgierską :)

Czas trwania akcji: 
od 31 sierpnia do 30 września 2013

Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.
Kulinarne rozterki ekspatów

2 komentarze:

  1. Ciągle się borykam z tymi problemami, ale niektórych przepisów, tych bardziej tradycyjnych nie da się przerobić na tutejsze warunki. Pozdrawiam z Chile :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety wiem, ale każdy pomysł się przyda :)

      Usuń

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...