poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Ketchup domowy - z serii przepisy Futrzaka

Arabii  Saudyjskiej  (gdzie w ostatnich dniach stosuję dietę  termiczną) mam do wyboru cała gamę ketchupów najprzeróżniejszych firm, ale żaden z nich niestety nie przypomina smakiem tych, do których byłem przyzwyczajony w Polsce.
Z pomocą jak zrobić domowy ketchup pośpieszył niezastąpiony w takich sytuacjach  argentyński   Futrzak
Wbrew pozorom nie potrzeba do tego ani sokownika, ani innych urzadzeń oprócz noża, patelni i deski do krojenia, no i w moim przypadku blendera


Skladniki:
  • jedna spora papryczka jalopeno (ja daję 3 papryczki piri-piri, ale nie każdy jest w stanie przełknąć taką porcję kapsaicyny :D
  • 1 średnia cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 kartoniki pulpy pomidorowej (każdy po 500g)
  • oliwa do smazenia
  • sól, cukier, pieprz i ocet jablkowy do smaku
  • około półtorej łyżki stołowej skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej do zagęszczenia 
  • opcjonalnie oregano lub bazylia jeśli ktoś lubi
Cebule i jalopeno siekamy na drobno, czosnek wyciskamy przez praskę. Wrzucamy na patelnie z rozgrzaną oliwą. Lekko zbrązawiamy, zalewamy pulpą pomidorową. Gotujemy dopóki cebula nie bedzie miekka. Doprawiamy solą, cukrem, octem. Ja dorzucilam jeszcze troche podsuszonego oregano – chociaż bazylia byłaby niewątpliwie lepsza. Na koniec zageszczamy skrobią, przelewamy do sloikow. 
MNIAM :)
Żaden sklepowy ketchup nie umywa sie do tego :)

ps. Słoiki można zapasteryzować przez około 10 minut. 
Ja przed przelaniem do słoików dodatkowo miksuję wszystko blenderem. 



4 komentarze:

  1. W Japonii bez większego problemu kupić można ketchup z Niemiec, zrobienie domowego wydaje się za to niezłą zabawą. A że lubię eksperymentować w kuchni - dziękuję za podzielenie się i tym przepisem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba skorzystam z tego nieskomplikowanego przepisu.Robilam bardzo pracochlonny ketchup a tu taka prostota/prawie jak budowa cepa/.
    dziekuje za przepis.Juz go wpisalam do ksiazki kucharskiej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :)
      Futrzak jest genialna, jeśli chodzi o przepisy :)

      Usuń

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...