8/27/2013

Kawa z wodą różaną

Podawałem już przepis na  kawę  z  kardamonem,  przyszedł więc czas na mniej znaną w Polsce kawę z dodatkiem wody różanej. 
Kawa z wodą różaną i szafranem jest bardzo popularna w większości krajów Zatoki Arabskiej. 
Celowo użyłem nazwy "Zatoka Arabska", a nie Zatoka Perska, ponieważ ta nazwa jest w  Arabii  Saudyjskiej  częściej stosowana.
Przyrządzona w taki sposób kawa jest bardzo aromatyczna i doskonale komponuje się ze słodkimi deserami.
Jeśli ktoś poczęstuje nas kawą, nie należy odmawiać. Filiżanki napełniane są do połowy wysokości. Ponieważ kawa dość szybko stygnie, gospodarz domu co pewien czas dolewa gorącej kawy. Jest to wyraz dbałości i szacunku dla gości. 
W dobrym tonie jest wypicie co najmniej jednej filiżanki kawy, a najlepiej kilku :)

Składniki (proporcje na 9 małych filiżanek)

  • 3 szklanki wody   
  • 3 łyżki stołowe kawy arabskiej zmielonej na pył 
  • 3 strąki naciętego do połowy kardamonu 
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 
  • 1/4 łyżeczki szafranu 
  • 3-4 łyżki stołowe wody różanej

Przygotowanie
Zagotować wodę z mielonym kardamonem. Kiedy woda się zagotuje zdjąć z palnika i pozwolić jej trochę ostygnąć.
Dodać kawę, powtórnie zagotować i trzymać na ogniu dopóki na powierzchni nie ukażą się fusy.
Ponownie zdjęć z ognia i poczekać, aż kawa przestygnie i fusy opadną na dno.
Dodać kardamon w strąkach, szafran i wodę różaną.
Ustawić na małym palniku, a kiedy zacznie się po raz trzeci gotować i znowu na powierzchni ukażą się fusy wyłączyć gaz i przelać kawę do małych filiżanek.

6 komentarzy:

  1. Musi mieć niesamowity zapach...

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Wiem :)
      Codziennie w pracy Pan Kawowy mi taką serwuje :D

      Usuń
  3. Jest pyszna! Właśnie piję ją w miłej kawiarence w Poznaniu na Śródce ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiemy, wiemy :)
      Spróbuj też kawy z kardamonem

      Usuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger