sobota, 8 kwietnia 2017

Karkade - herbata z hibiskusa w dwóch wariantach

Pod jednym z postów Karolina wspomniała o karkade - wywodzącym się z Egiptu napoju na bazie kwiatów hibiskusa w Polsce najczęściej nazywanym hebartą z hibiskusa.
W Arabii Saudyjskiej wszystkie składniki i dodatki do tego napoju są bardzo łatwo dostępne, a w Polsce pozostał mi jeszcze spory zapas płatków hibiskusowych, które przywiozłem z Turcji.
Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy tego nie wypróbowali, a ponieważ test wypadł pomyślnie to poniżej przepis :)

Składniki  (na 5 porcji)
    • 1 szklanka płatków hibiskusa (im więcej hibiskusa tym ciemniejszy i bardziej kwaskowy napój otrzymamy)
    • 5 szklanek wody
    • 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego) lub miodu
    • lód
      Opcjonalnie smak i aromat karkade możemy wzbogacić niżej wymienionymi dodatkami (wybieramy jeden z nich)
        • 8-10 listków świeżej mięty lub
        • 4-5 kropli aromatu waniliowego lub
        • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub
        • 1/2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy lub
        • 1/4 szklanki soku z cytryny lub limonki lub
        • 1/2 łyżeczki wody różanej lub
        • szczypta kardamonu (nadaje karkade korzenny smak) lub
        • szczypta cynamonu jeśli podajemy gorące karkade i ma nas rozgrzać
          Przygotowanie
          Wodą doprowadzić do wrzenia, kiedy zacznie się gotować dodać kwiaty hibiskusa i natychmiast zestawić z ognia. Kwiaty powinny parzyć się około 15-20 minut.
          Odcedzić płatki, osłodzić cukrem lub miodem i ewentualnie dodać wybrany dodatek (zawsze wybieramy tylko jeden z dodatków)
          Schłodzić napój i podawać z kostkami lodu.
          Jeśli chcemy uzyskać gorące, rozgrzewające karkade, to wówczas kwiaty hibiskusa wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy z dodatkiem cynamonu na bardzo małym ogniu około 7-8 minut.
          Po odcedzeniu płatków słodzimy do smaku cukrem lub miodem.
           
          Karkade gazowane 
          Karkade można też przygotować z mineralną wodą gazowaną. Redukujemy wówczas ilośc wody do zaparzenia hibiskusa do około 2,5 szklanki, ale nie zmniejszamy ilości pozostałych składników.
          Przed podaniem uzupełniamy wodą gazowaną i kostkami lodu.

          Brak komentarzy:

          Prześlij komentarz

          Camelkowe opowieści

          Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...