piątek, 23 sierpnia 2013

Domowa shoarma drobiowa

Shoarma to chyba jedno z najprostszych i najszybszych do przygotowania dań arabskich. Można ją przyrządzić niemal każdego gatunku mięsa: z piersi kurczaka lub indyka, wołowiny, cielęciny lub mieszanki wymienionych mięs. Czas przygotowania nie przekracza 30 minut (nie licząc marynowania).
Ponieważ nie dysponuję w domu odpowiednim rożnem shoarmę przygotowuję na patelni 

Zapraszamy na naszą fotorelację z Maroka - link

Składniki:   (porcja dla 3 - 4 osób)

  • ·około 500 - 600  g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry 
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 
  •  1/2 łyżeczki papryki ostrej lub chili (może być więcej jeśli ktoś lubi) 
  •  1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta zmielonych goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej    
  •  oliwa lub olej do smażenia  i ok. 5 łyżek stołowych do przygotowania marynaty 

Przygotowanie
Mięso pokroić w jak najcieńsze płatki. 
Najłatwiej kroić mięso kiedy jest średnio zamrożone.
Oliwę lub olej wymieszać dokładnie z przyprawami i zamarynować mięso (minimalny czas marynowania to 30 minut, ale im dłużej mięso leży w marynacie tym lepiej)
Następnie smażyć je na patelni do miękkości.
Zamiast przygotowywać mieszankę przypraw można z powodzeniem użyć gotowej przyprawy Kebab / Shoarma firmy Kamis. (około 1,5-2 łyżeczek)
Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami, chlebem pita lub białym pieczywem 

2 komentarze:

  1. Z chęcią dziś spróbuję, zobaczymy, co z tego wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najcieńsze paski to to nie są ;)

    OdpowiedzUsuń

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...