8/31/2013

Chleba naszego pszennego ......

Chleb, polski chleb, to coś  za czym tęsknię tutaj najbardziej. Owszem w delikatesach w Al-Khobar można kupić tzw. "chleb niemiecki", ale jest to zwykłe marketowe badziewie, chemią pędzone, polskiego chleba w niczym nie przypomina, a następnego dnia jest już czerwstwe.
W Polsce często piekliśmy chleb i chyba trzeba będzie i tutaj wrócić do tej chlubnej tradycji :)

Składniki (proporcje na 1 bochenek)
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 15 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka drożdży suszonych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 325 ml wody
  • 1 białko rozbełtane z niewielką ilością wody
  • olej do wysmarowania formy
  • do posypania: mak, otręby, sezam, słonecznik lub inne ziarna.
Przygotowanie
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie. Mąkę wymieszać z solą, dodać do droźdży Na oprószonej mąką powierzchni wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.  
Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 30 - 50 minut do wyrośnięcia. 
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, kilkakrotnie uderzyć ręką, ponownie wyrabić. uformować bochenek, przełożyć go na lekko posmarowaną olejem blachę do pieczenia lub do formy, przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne pół godziny (lub dłużej) do podwojenia objętości.
Kiedy ciasto wyrośnie posmarować robełtanym z wodą białkiem, ewentualnie posypać ziarnami i kilkakrotnie naciąć wierzch chleba.
Piec w temperaturz 200 stopni C, przez ok. 50 min.

4 komentarze:

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger