7/09/2013

Węgierska zupa gulaszowa - kuchnia węgierska

Arabii  Saudyjskiej  Paweł bardzo tęskni za kuchnią węgierską, więc tak na wszelki wypadek wrzucamy przepis na bloga. Może uda się nam ją ugotować na surowym boczku ... wołowym :)


Składniki
  •  1 kilogram pokrojonej w kostkę wołowiny,  
  • 20 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę,  
  • 2 litry wywaru mięsnego najlepiej wołowego lub warzywnego ewentualnie 2-3 kostki rosołowe wołowe,  
  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę,
  • 1 duża marchewka pokrojona w dość grube plasterki,   
  • 1 duża czerwona papryka pokrojona w cienkie paski, 
  • 3 - 4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę,   
  • 100 do 150 gramów koncentratu pomidorowego, 
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1-2  ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • smalec wieprzowy lub olej do smażenia  
  • sól do smaku

Boczek, cebulę i czosnek podsmażamy na smalcu (około 10 minut) i dodajemy do wywaru.
Następnie smażymy wołowinę tak, żeby nabrała brązowego koloru i także wrzucamy do wywaru.
Do zupy dodajemy teraz przyprawy, koncentrat pomidorowy, krojone pomidory,
ziemniaki, marchewkę i paprykę i gotujemy w wolnowarze około 7 - 8 godzin na opcji low
Zupę podajemy z pieczywem

Tę zupę można też przyrządzić tradycyjnie - najpierw przez około 1 godzinę gotujemy podsmażone mięso i boczek z cebulką  (aż będą miękkie), po czym dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i paprykę i gotujemy kolejne 25 minut





4 komentarze:

  1. Wolnowar? Pierwsze słyszę - dziękuję za poszerzenie kuchennych horyzontów. A przepis zachowam do wykorzystania jesienią, aktualnie temperatury są aż za bardzo rozgrzewające :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wolnowar to inaczej slow cooker - mozna go kupić także w Polsce, a oszczędność czasu bardzo duża :)

      Usuń
  2. przepis jest super zupa wyśmienita

    OdpowiedzUsuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger