7/09/2013

Węgierska zupa gulaszowa - kuchnia węgierska

W Arabii Saudyjskiej Paweł bardzo tęskni za kuchnią węgierską, więc tak na wszelki wypadek wrzucamy przepis na bloga. Może uda się nam ją ugotować na surowym boczku ... wołowym
 

Węgierska zupa gulaszowa - składniki

  • 1 kilogram pokrojonej w kostkę wołowiny,
  • 20 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę,
  • 2 litry wywaru mięsnego najlepiej wołowego lub warzywnego ewentualnie 2-3 kostki rosołowe wołowe,
  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę,
  • 1 duża marchewka pokrojona w dość grube plasterki,
  • 1 duża czerwona papryka pokrojona w cienkie paski,
  • 3 - 4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę,
  • 100 do 150 gramów koncentratu pomidorowego,
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1-2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • smalec wieprzowy lub olej do smażenia
  • sól do smaku

Węgierska zupa gulaszowa - przygotowanie

Boczek, cebulę i czosnek podsmażamy na smalcu (około 10 minut) i dodajemy do wywaru.
Następnie smażymy wołowinę tak, żeby nabrała brązowego koloru i także wrzucamy do wywaru.
Do zupy dodajemy teraz przyprawy, koncentrat pomidorowy, krojone pomidory, ziemniaki, marchewkę i paprykę i gotujemy w wolnowarze około 7 - 8 godzin na opcji low
Zupę podajemy z pieczywem 

Tę zupę można też przyrządzić tradycyjnie - najpierw przez około 1 godzinę gotujemy podsmażone mięso i boczek z cebulką (aż będą miękkie), po czym dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i paprykę i gotujemy kolejne 25 minut.

Węgierska zupa gulaszowa

5 komentarzy:

  1. Wolnowar? Pierwsze słyszę - dziękuję za poszerzenie kuchennych horyzontów. A przepis zachowam do wykorzystania jesienią, aktualnie temperatury są aż za bardzo rozgrzewające :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wolnowar to inaczej slow cooker - mozna go kupić także w Polsce, a oszczędność czasu bardzo duża :)

      Usuń
  2. przepis jest super zupa wyśmienita

    OdpowiedzUsuń
  3. do tej zupy warto dodać czerwonego, wytrawnego wina:), gotuję bez ziemniaków, ale zupkę posypuję serem parmezanem, jest super:)

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger