czwartek, 11 lipca 2013

Kotlety mielone orientalne - przepis od Ingalill

Paweł  vel  Wielbłądek  lubi dobre jedzenie i .... eksperymenty kulinarne. Kardamonu mamy dostatek, ale brakowało nam pomysłów na dania obiadowe z tą przyprawą. 
Na pomoc pośpieszyła nasza koleżanka  Ingalill  - tutaj  możecie  odwiedzić  Jej  blog, która na stałe mieszka w tureckiej części Cypru. 
W ten oto sposób, po moich niewielkich modyfikacjach, powstało nowe danie z kardamonem - kotlety mielone orientalne :)

Składniki

  • 0.5 kg mięsa mielonego (wołowe, indycze lub wołowo-wieprzowe)
  • 1 cebula średniej wielkości cebula posiekana w kostkę,
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki tartej bułki lub mała czerstwa bułka namoczona w wodzie lub mleku
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
  • natka pietruszki i koperek do dekoracji

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażyć na patelni na złoty kolor, a następnie dodać do mięsa wraz ze wszystkimi przyprawami, jajkiem i bułką.
Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. 
Uformować niewielkie kotleciki i usmażyć na oleju.
Podawać z ziemniakami i surówką lub z warzywami na parze.



2 komentarze:

  1. Cieszę się, że smakowały. Polecam się na przyszłość, odnośnie przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kotlety wyszły genialnie. Podaj proszę jeszcze dokładny przepis na tego kurczaka z kardamonem.

      ps. Ostatnio eksperymentuję trochę z galgantem - fajny smak nadaje zwłaszcza rybom i wołowinie :)

      Usuń

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...