piątek, 19 lipca 2013

Chałwa w dwóch wariantach - dla pracowitych i leniwych :)


 Składniki (wariant dla leniwców)

  • 2 szklanki drobnego brązowego cukru 
  • 2/3 szklanki pasty sezamowej Tahini
  • 2/3 szklanki mleka
  • masło do wysmarowania foremki
     Do aromatyzowania:
     - kilka kropel aromatu waniliowego
     - 1 łyżka kakao lub/ i ...
     - 1- 2 łyżki pokruszonych albo zmielonych pistacji lub
     - 
1- 2 łyżki pokruszonych albo zmielonych migdałów lub 
     1- 2 łyżki pokruszonych albo zmielonych orzechów

Wysmarować bardzo cienko małą foremkę masłem.
Zagotować cukier i mleko w rondlu na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. 
Zdjąć z ognia, dodać pastę sezamową tahini oraz aromat i pozostawić na 2-3 minuty
Wymieszać dokładnie masę i dodać pistacje lub migdały
Wlać do wysmarowanej formy, wstawić do lodówki na kilka godzin



Składniki (wariant dla pracowitych)

  • 500 g białego sezamu
  • 14 - 15 łyżek naturalnego jasnego miodu (miodu powinno być tylko tyle aby powstała gładka masa)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • masło do wysmarowania foremki
  • dodatki w postaci pokruszonych lub zmielonych migdałów, pistacji, orzechów itd.
Wysmarować bardzo cienko małą foremkę masłem
Sezam uprażyć na suchej patelni, nie dopuszczając do zbrązowienia. Jak tylko zacznie zmieniać kolor i wydzielać aromat zdjąć z ognia i poczekać aż wystygnie.
Uprażony sezam zmielić na proszek (najlepiej sprawdził się do tego młynek do kawy, ale można też w blenderze).
Dodać miód, aromat waniliowy i wybrane dodatki. Masę przełożyć do wysmarowanych masłem foremek, uważając aby nie pozostawić pęcherzyków powietrza i odstawić do lodówki na kilka godzin.



6 komentarzy:

  1. mniam ;)

    obserwuję i zapraszam do siebie: http://wkuchnimamy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło Cię gościć w naszej "oazie" :)

      Usuń
  2. Coś dla moich rodziców oni uwielbiają chałwę. Ja chwilowo raczę się grecką korzystajàc z urlopu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie się już chałwa przejadła. W Saudi mam tego smakołyku kilkadziesiąt rodzajów :)

      Usuń
  3. Robiłam ostatnio:wariant dla pracowitych jest wyśmienita !!!Pozdrawiam Domina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, chociaż Ola ostatnio zajada się owczą chałwą

      Usuń

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...