poniedziałek, 20 maja 2013

Marokański kurczak z figami

Zapraszamy na fotorelację z Maroka pt. "Jest zima to musi być zimno" (link)

Składniki

  • 6 pojedyńczych piersi z kurczaka 
  • 2 łyżki stołowe drobno posiekanych migdałów    
  • 1/2 szklanki drobno pokrojonych suszonych fig lub 2 - 3 świeże figi (drobno pokrojone)  
  • półtorej łyżki stołowej miodu 
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (wbrew pozorom da się to kupić w Polsce, produkuje je m.in. firma Prymat) 
  • 2 łyżki stołowe masła lub oliwy do smażenia

opcjonalnie - jeśli chcemy wzbogacić smak
  • 2 łyżki stołowe mąki 
  • 1 łyżka stołowa białego sezamu

Sos  
  • 500 gramów niezbyt gęstego przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżka drobno posiekanej lub zmielonej cebuli lub 2 łyżeczki suszonej zmielonej cebuli 
  • 5 łyżek wytrawnego białego wina  
  • 1 łyżka stołowa miodu 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku  
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 
  • szczypta mielonego czosnku 
  • sól i pieprz do smaku  
  • woda - gdyby sos był zbyt gęsty 

Przygotować nadzienie - wymieszać ze sobą posiekane figi, miód, migdały i ziele angielskie.

Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem (nie powinny być zbyt grube, ale nie mogą też być podziurawione). 
Łyżkę nadzienia nałożyć na środek każdego rozbitego filetu i zwinąć mięso w roladkę, a następnie spiąć wykałaczkami  
Opcjonalnie optoczyć w mące wymieszanej z sezamem
Roladki z kurczaka obsmażyć na patelni, uważając, żeby się nie przypaliły.

Sos 
W głębokiej patelni wymieszać przecier pomidorowy, cebulę, wino, miód i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, dodać podsmażone roladki z kurczaka i dusić pod przykryciem około godziny na małym ogniu. Gdyby sos był zbyt gęsty podlać odrobiną przegotowanej wody.

Żródło zdjęcia

7 komentarzy:

  1. az boje sie jechać do Maroka, a wybieram się tam w październiku. chyba wrócę z Maghrebu trochę grubszy i opasły...ale póki co sam zrobię te piersi...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maroko warto odwiedzić i ... posmakować :)

      Usuń
    2. prócz Tadżin co możecie polecić w tym kraju? Po wizycie w Jordanii wiem tylko ze mięsa w krajach arabskich to maja wyśmienite w każdej postaci:))

      Usuń
    3. Oni istotnie mają doskonałą kuchnie. Naszym zdaniem warto spróbować hsriry (zupa z dużą zawartością mięsa), pierogów z mięsem (nazywają się medfuna) i ryb :)

      Usuń
  2. Potrawa nie pokombinowana, lecz wybornie smakująca. Lubię potrawy z kurczaka, do którego dodaję sprawdzone dodatki, między innymi przecier Pomidori, fajnie wyłapujacy, w samej rzeczy aromat potrawy, a przy tym smakuje niebiańsko. Sam kurczak z figami należy do moich ulubionych dań, więc polecam ją każdemu, kto jej zasmakuje :))

    OdpowiedzUsuń

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...